Президентът Румен Радев за първи път коментира шпионския скандал за изнасянето на класифицирана информация за НАТО и ЕС към Русия от български военни и служител на парламента.

На въпрос какво мисли, държавният глава отговори:

"По-скоро въпросът ви е към онези, които бързат да коментират случай, по който още не се е произнесъл българският съд. Но ако съдът потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната сигурност, но и тази на съюзниците, и злепоставя тежко България. Затова, вместо самохвалства, трябва да се отговоря на тежки въпроси - защо високопоставени служители в НС и МО, чиито проверки и допуск са издадени от служби, пряко подчинени на министър-председателя, предават националната ни сигурност, защо се пренебрегва фактът, че организацията и контролът на политиката за защита на класифицираната информация се осъществява от МС?".

"Затова очаквам не само пълно разследване, но и задълбочен анализ на причините, които водят до такова състояние на националната ни сигурност и най-вече ефективни мерки за нейното укрепване. Затова следващото правителство го очаква много работа - да възстанови държавността след сегашното управлението на сегашния премиер", подчерта Радев.