Президентът Румен Радев няма да налага вето на изборните правила, с които отпада машинното гласуване за местните избори наесен, съобщи БНР.

Указът на държавния глава за обнародване на промените в Изборния кодекс е подписан днес.

Миналата седмица парламентът реши да няма машинно гласуване за местните избори. Депутатите приеха промените в Изборния кодекс на второ четене. "За" текстовете гласуваха 129 народни представители, "против" - 69 и "въздържали се" - 1, с което те бяха приети.

Първоначалното предложение на ГЕРБ бе машинният вот да бъде отменен за местни и парламентарни избори и да се провежда за президентски и европейски вот. Текстът претърпя промяна по време на второто четене в Правна комисия. От ГЕРБ предложиха отмяната да важи само за местния вот, което бе утвърдено от пленарна зала.

На 14 февруари 2019 г. депутатите приеха изменения в Изборния кодекс, с които решиха хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г.

Предложеният текст предвиждаше още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции.