Държавният глава Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство. То встъпва в длъжност от днес, а официалната церемония се проведе в сградата на президентството на "Дондуков 2". Така за пръв път в най-новата история на България служебен кабинет предаде властта на друг служебен кабинет.

Стефан Янев остава премиер на новото служебно правителство.

Трима са новите министри.

Валери Белчев става служебен финансов министър. Той е възпитаник на Харвард и бивш шеф на Фонда на фондовете. 

Даниела Визиева поема министерския поста от Кирил Петков. Тя е заемала пост заместник-министър на икономиката в периода 2014-2016 г.

Христо Алексиев - за министър на транспорта. От 27 януари до 4 май 2017 г. той е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Основната задача пред новото правителство ще бъде да организира и осигури безпроблемното протичане на вота на 14 ноември, когато ще се проведат избори 2 в 1: президентски и предсрочни парламентарни.

Очаква се новият служебен кабинет да продължи политиките, водени до момента. В речта си при представянето на второто си поредно правителство президентът Румен Радев отбеляза, че времето не чака, като той очаква укрепване на държавността и разумни стъпки за излизане от кризата с мисъл за бедните. По думите му политическата класа не е възприела модела на служебното правителство. 

Радев припомни, че министърът на транспорта Христо Алексиев е бил такъв и през 2017 година по време на служебния министър председател Огнян Герджиков, като е ръководител на големи инфраструктурни проекти. Радев отбеляза още, че именно той е спрял концесията на летище София. 

За Валери Белчев, който поема поста финансов министър от Асен Василев, Радев заяви, че е с впечатляващо образование и има ключово значение за формиране на "Фонда на фондовете". 

За Даниела Визиева, която поема министерския пост от Кирил Петков, Радев заяви, че тя има солиден опит в публичните финанси и е била досегашен съветник на министъра на икономиката. 

Ето го и пълния състав на новия служебен кабинет:

  • Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България
  • Гълъб Спасов Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика
  • Бойко Илиев Рашков за служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи
  • Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства
  • Валери Иванов Белчев за служебен министър на финансите
  • Георги Великов Панайотов за служебен министър на отбраната
  • Стойчо Тодоров Кацаров за служебен министър на здравеопазването
  • Николай Денков Денков за служебен министър на образованието и науката
  • Светлан Христов Стоев за служебен министър на външните работи
  • Янаки Боянов Стоилов за служебен министър на правосъдието
  • Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата
  • Асен Петров Личев за служебен министър на околната среда и водите
  • Христо Георгиев Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите
  • Христо Владимиров Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията
  • Даниела Тодорова Везиева за служебен министър на икономиката
  • Андрей Стефанов Живков за служебен министър на енергетиката
  • Стела Иванова Балтова за служебен министър на туризма
  • Андрей Георгиев Кузманов за служебен министър на младежта и спорта

След речта на държавния глава членовете на третия му служебен кабинет положиха клетва.

От своя страна старият нов служебен премиер Стефан Янев благодари на служебните министри, с които е работил досега, за добре свършената работа. По думите му новият служебен кабинет ще се фокусира най-малко в две направления, като основното е организацията на честни и прозрачни избори.

Снимка: БТА

"Тук е моментът да подчертаем, че изборите са фундамент на демокрацията и аз се надявам българските избиратели да бъдат достатъчно мотивирани да участват в предстоящите избори, така че да имаме градивна и ефективна конфигурация на политическото председателство в бъдещия парламент", коментира Янев.

Той е категоричен, че държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза.

"Нуждаем се от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да прави промени и да предлага смислени политически идеи и визии, които, разбира се, да бъдат подкрепени с необходимите законодателни инициативи. Защото българските граждани заслужават това, защото България се нуждае от устойчива перспектива", заяви служебният премиер.

Снимка: БТА

Стефан Янев подчерта, че предстоящите месеци няма да бъдат леки.

"Ще е необходимо да се полагат още повече усилия, така че проблемите на гражданите да бъдат решени по най-добрия начин и да се управляват ефективно наличните вече кризи, както и да се предотвратяват тенденциите за поява на нови такива", каза той.

Снимка: БТА