Да, разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Аз не бягам от тази отговорност. Винаги съм се водил от критериите за компетентност и професионализъм и отговорност за бъдещето на България. Това съм търсил, когато съм подбирал министри, без оглед на техните политическите пристрастия. Това заяви в предаването на БНР "Неделя 150" президентът Румен Радев.

Страхът не е отхлабил своя обръч. Отишлата си скоро власт разполага все още с всички механизми и финансови и властови, защото институциите бяха назначавани от тази власт, добави държавният глава.

За мен най-важното е да постигна баланс между професионализъм и отдаденост, отговорност, това е кабинет на демократичното единодействие. Това е модел за излизане от безпътицата, в която се намира България, каза Радев.

Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и благоразумие, добави президентът.

Според него, не е добре България да отива от избор в избор и да няма парламент.

Посочвам служебния кабинет като възможен модел за изход от кризата, в която се намираме. Това, което се случи в 45 парламент е урок за всички партии, отбеляза президентът.

Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и върза ръцете на служебното. Отишлото си правителство абдикира от задачата да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин поставя служебния кабинет в трудна ситуация. Защото това е план разработван почти година от всички дирекции към министерствата от голям екип към МС, с много секретна информация, с дълги комуникации с Брюксел и забележки от там, които не са достъпни до обществеността. И сега в рамките на дни това трябва да се смели и да се вземе решение. Ще се внася ли в този вид или ще се търси начин той да бъде актуализиран, каза Радев.

Според държавния глава гражданите трябва да бъдат включени по-активно в управлението на държавата. Ние трябва да изградим здрав фундамент на обществените отношения, призова Радев.

Аз като президент съм си поставил тази задача, с госпожа Йотова работим в тази посока. От това правителство очаквам да направи първата крачка, макар и минимална, заяви Румен Радев.