Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 2021 година, от 9.00 часа, новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Очаква се на 14 април указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.

Това се случва, след като в днешния му брой бяха публикувани резултатите на Централната избирателна комисия от гласуването и разпределението на мандатите в новия парламента, както и имената на избраните депутати.

Снощи - в първия си коментар на резултатите от вота, държавният глава заяви, че няма никакво намерение да бави указа и ще го издаде веднага щом те бъдат публикувани официално в Държавен вестник.

По повод коментарите от ГЕРБ, че няма търпение да състави служебен кабинет, Радев заяви, че се надява на стабилно и оперативно редовно правителство.

"Нека видим дали ще има първо връчване на мандат, второ връчване на мандат и едва тогава ще видим дали ще има трети", отговори президентът на на въпрос на коя формация ще възложи да направи опит да състави правителство, ако ГЕРБ и "Има такъв народ" не успеят.

По закон той има право да избере политическата сила и не е задължен да се спре на третата подред в резултата - в случая БСП.