Най-голям брой кандидат-президентски двойки от 1992 година досега - 23, се включват в надпреварата за предстоящия вот на 14 ноември тази година, когато за първи път в България президентски избори ще се проведат заедно с парламентарни.

Силно е женското присъствие в двойките. Най-много жени от 1992 г. насам се включват в надпреварата за президент и вицепрезидент - 18. Четири от тях ще се състезават за гласовете на хората за държавен глава - Луна Йорданова, Цвета Кирилова, Марина Малчева, издигнати от инициативни комитети, и Мария Колева, предложена от партия "Правото". 14 са жените, които са кандидати за вицепрезидент.

Днес започва предизборната кампания за вота "2 в 1", като това ще са седмите поред преки президентски избори в България и третите парламентарни за тази година.

Девет от кандидат-президентските двойки са издигнати от инициативни комитети, като някои са подкрепени от политически сили. Останалите са издигнати от партии. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, предложени от инициативен комитет, се борят за втори мандат и, ако успеят, ще бъдат втората президентска двойка, повторила мандат в най-новата българска история след президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин.

За първи път в президентски избори от началото на прехода у нас ДПС участва самостоятелно със свой кандидат - лидерът на партията Мустафа Карадайъ. За вицепрезидент пък е издигната Искра Михайлова. 

Другите двойки, издигнати от инициативни комитети са проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева, Лозан Панов и Мария Касимова - Моасе, Боян Станков - Расате и Елена Ваташка, Росен Миленов и Иван Иванов, Цвета Кирилова и Георги Тутанов, певицата Луна Йорданова и Иглена Илиева, "вечният протестиращ" Йоло Денев и Марио Филев, Марина Малчева и Савина Луканова.

В надпреварата се включват и партийните кандидати Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, Милен Михов и Мария Цветкова, Валери Симеонов и Цветан Манчев, Веселин Марешки и Полина Цанкова - Христова, Волен Сидеров и Магдалена Ташева, Горан Благоев и Ивелина Георгиева - Стойнова, Александър Томов и Лъчезар Аврамов, Костадин Костадинов и Елена Гунчева, Николай Малинов и Светлана Косева, Благой Петревски и Севина Хаджийска, Георги Георгиев и Стоян Цветков, Светослав Витков и Веселин Белоконски, Мария Колева и Ганчо Попов, Жельо Желев и Калин Крулев.

Досега в изборите за президент и вицепрезидент най-много жени са участвали във вота през 2011 г. - девет, като две от тях са били номинирани за президент, а седем - за вицепрезидент. Досега президент не е избиран на първи тур, като най-високата избирателна активност в президентски избори е регистрирана на вота през 1992 г. - на първи тур тогава е била 75,39 процента, а на втория тур - 75,90 процента.