Златанов беше осъден на 3 години и 6 месеца затвор, въпреки че прокуратурата поиска условна присъда заради тефтерчето си за изпълняване на поръчки.

Той бе признат за виновен по две от общо три обвинения. Първото - че е укрил сигнал за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев. И второто - че не е разрешил публикуването на решение, с което комисията е установила конфликт на интереси при съветничката на Плевнелиев Димана Ранкова, като така я е лишил от правото да обжалва решението по съдебен ред.

В мотивите на съдия Андрей Ангелов от Софийски градски съд, които бяха публикувани днес, се казва:

Именно така определеното комплексно наказание съдът счете за необходимо и достатъчно да изпълни както превъзпитателна и поправителна функции спрямо подсъдимия Златанов, така и да служи като предупреждение и да има превантивен ефект върху останалите членове на обществото и в частност – върху лицата, ангажирани в системата на държавно управление и контрол“.

Сред аргументите на магистратите, изложени в общо 53 страници, пише още, че действията на Златанов са с висока степен на обществена опасност и  морално укоримото му поведение е довело до сериозно ерозиране на държавността.

Според съда Златанов е уронил авторитета на цялата система за социално управление заради "естеството на длъжността му" и функциите на комисията за за "законно и почтено осъществяване на властническите правомощия".

Съдът е категоричен, че това наказание ще съдейства оптимално както за поправянето на Филип Златанов, така и за постигането на останалите цели на наказанието.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.