Ако се направи стъпка за промяна на търговския статут на лечебните заведения, ще влезем в ликвидационна процедура, което ще отнеме години. Това каза министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов по време на първото заседание на парламентарната комисия по здравеопазване към 45-то Народно събрание.

Ангелов изрази позицията на Министерството на здравеопазването по повод предложения на депутата Мая Манолова за промени в Закона за лечебните заведения, чрез които се предвижда лечебните заведения да се "извадят" от Закона за публичните предприятия. Министерството на здравеопазването не подкрепя предложението за промяна в закона, допълни той.

Ако лечебните заведения не са търговски дружества, НЗОК ще стане излишна, добави министърът в оставка и обясни, че при подобно положение касата ще трябва да плаща на Министерството на здравеопазването, а то, от своя страна - на лечебните заведения, което означава съсипване на здравеопазването.

Стопанската дейност на лечебните заведения се регулира по Търговския закон, посочи Ангелов. Лечебните заведения нямат право да извършват търговски сделки и на практика те не са търговски субекти. Единствено покупките, които правят, се регулират по Търговския закон, добави още той.

Членовете на комисията по здравеопазване приеха предложенията за промени в Закона за лечебните заведения на първо гласуване.

Комисията ще работи по вътрешните правила за организацията и дейността си от 2017 г. до приемането на нови, гласуваха депутатите от комисията.