Машинно гласуване има там, където хората са неграмотни - просто защото те не могат да попълнят документ. Това каза по БНТ експертът проф. Михаил Константинов. Той даде пример с Индия, където на екрана на машината има картинки и портрети на кандидатите, тъй като там половината население е неграмотно, затова се гласува така.

В Европа такова нещо като машинно гласуване няма. Категорично смятам, че трябва опцията за хартиено гласуване да се запази. Представете си, ако човек, който не е пипал компютър през живота си, влезе да гласува машинно, а машината все пак е вид компютър, какво прави той, най-малкото ще отнеме време, коментира проф. Константинов.

Само в Естония гласуват по интернет, така че и това не е много разпространено. Няма система, която да не може да бъде хакната и заради това повечето държави го избягват, обясни проф. Константинов. Според него обаче, дистанционно гласуване ще има, светът върви натам, въпросът е, че не може да стане веднага.

Чувалите нямат нищо общо с гласуването, броенето става в секциите, така че когато видите някой с чувал - той носи боклук, допълни проф. Константинов.

По неговото мнение, в исканията на протестиращите има противоречие - от една страна, те искат машинно гласуване, а от друга - веднага избори. За два месеца обаче няма как да се осигури тази логистика, обясни експертът.