Около сградата на Народното събрание отново има две протестиращи групи в подкрепа и срещу министъра на правосъдието Христо Иванов, предаде БНР.

Първата група е на представители на "Протестна мрежа" и на родилата се от протестите срещу Пламен Орешарски партия ДЕОС, които настояват за приемане на внесения вече пълен проект за промени. Другата група е на новото движение план "Б", което прави контрапротести отскоро.

От ДЕОС организираха акция под мотото "Стига разтягане на локуми!". Раздаваме локуми, защото ни писна депутатите да разтягат локуми, искаме реални реформи, обясни пред журналисти Виктор Лилов от партията, цитиран от БГНЕС.

Вижте снимки >>

"Не е това начинът да оставят ключови конституционни промените точно преди ваканцията. Ние искаме реални реформи, които са свързани с промени в правосъдната и правораздавателната система и виждаме, че тя не работи добре", добави той.

Според Лилов има коалиция "Бостан" (Борисов-Местан).

"Много тъжно, че ГЕРБ се превърна в основна на практика движеща сила на този консенсус. Това е изключително тревожен сигнал. Няма как да приемем, че Христо Иванов много време работи за постигане на консенсус в конституционните реформи и в последния момент те да бъдат торпилирани", каза още Лилов.

По думите му това на практика ще означава, че ако РБ решат да стигнат до край, край на тяхното управление заедно с ГЕРБ.

Междувременно съпредседателят на РБ блок Радан Кънев допусна подобен сценарий.

Той първо отиде на крака при лидера ДПС Лютви Местан в парламента, предаде „Фокус”. Двамата се срещнаха на четири очи, но само за 10 минути - от 8,20 до 8,30, видмо без постигане на съгласие.

След срещата Кънев се включи в нов Председателски съвет, на който да се обсъди съдебната реформа, но той пък продължи едва 15 минути и също завърши без резултат. Следобяд в 15,30 часа ще се проведе нов, в който трябва да участва и премиерът.

Вчера вечерта РБ единодушно отказа да подкрепи новия, орязан проект за промени, зад който се обединиха ГЕРБ, ДПС, ПФ, АБВ и БДЦ. Тези партии събират общо 163 гласа, достатъчни, за да бъде приет, но Бойко Борисов заяви, че той няма да бъде внасян, ако няма подкрепата на РБ.

"Моля ви, нека да не рискуваме възможни компромиси с излишни медийни изказвания. Както казах вчера, днешният ден е много дълъг. Той дава възможност за много разговори и за намиране на разумно решение. Ако компромисът не е възможен, значи и осемпартиен парламент не е възможен. Всичко трябва да е възможно", заяви днес Кънев след поредните неуспешни разговори.

По-рано зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отрече да има "коалиция" с ДПС и те да са автори на новия проект.

"Видяхме, че всъщност БСП и РБ не подкрепят така дискутирания законопроект. За да спрем всякакви спекулации, че едва ли не има договорка между ГЕРБ и ДПС, ние ще се стремим да направим политически консенсус, който да даде възможност всички да се обединим около текст, който да не води до противопоставяне”, коментира той пред Нова телевизия.

Цветанов добави, че на извънредния Председателски съвет ще се обсъждат вариантите дали това е окончателната позиция на РБ. Ако е окончателна, няма да се стигне до вариант "Б". Това означава, че съдебната реформа ще се отложи с месеци.

На въпрос дали Делян Пеевски контролира прокуратурата, както самият той твърдеше преди време, бившият вътрешен министър отговори, че в момента политическата ситуация е друга и е невъзможно който и да било да има съществено влияние върху нея.

"Един проект трябва да е предмет на цялостно обсъждане, а не на някакъв пазар - твоите 20 гласа срещу какво ще ги дадеш и го драскаме в тефтерчето, минаваш през другия кабинет - а твоите 15 или 10 гласа срещу какво ще ги дадеш, драскаме в тефтерчето. Накрая се получава прасе с крака на пиле…", това пък коментира лидерът на БСП Михаил Миков, според когото едничката цел е разместване и овладяване на позиции в съдебната власт.

(Очаквайте подробности)