Това каза депутатът от БСП Младен Червеняков тази сутрин пред БНТ.
Вчера, в един ден, протестираха полицаите, които искат по-ниски присъди, и служителите на БДЖ - заради мизерните си заплати.
Според Червеняков по време на протеста в неделя протестиращите са изказали три ясни тези относно ситуацията в министерството. Първата е по отношение на диалога, който се води в МВР, втората е по отношение на законодателните предложения, които се предлагат в допълненията и изменения на Закона за МВР и третата популиска - по отношение на мерките, които се предприемат.
По думите на Червеняков, ако се погледне по-сериозно на законопроекта, който се готви за МВР, повече от половината предложения са изменения и допълнения в действащото сега законодателство.
"Очевидно е, че това което очакваха полицаите за по-сериозна защита на техните права, не се случи", допълни той и даде за пример това, което бе договорено между правителството и синдиката на министерството - уволненията на членове от УС на синдиката да става само чрез негово съгласие, но това не бе залегнало в новия закона, предаде БГНЕС.
"Ръководството на МВР направи всичко да използва принципа на „моркова и тоягата”, за да избегне вчерашния протест. За мен опасността от превръщането ни в „полицейска държава”, а не в „правова държава”, е много основателна. Вижда се колко уволнения се направиха и колко голямо е разминаването между думи и дела. Уволненията на полицейски служители се разминава с действителността в държавата”, коментира още бившият вътрешен министър.