Победата на независимият кандидат за кмет на Скопие Данела Арсовска на местните избори в република Северна Македония, е показателна за разочарованието на хората от неизпълнените обещания на премиера Зоран Заев. Неговото управление не случи съдебната реформа, няма търсене на отговорност от предишните управляващи, не се въведоха правилата на пазарна икономика, казва Любчо Нешков, собственик на информационна агенция БГНЕС.

Нешков недоумява защо основна тема в изборната кампания за кмет на Скопие е бил въпроса има ли Данела Арсовска българско гражданство, при положение, че в собствената партия на премиера Зоран Заев има сръбски и албански граждани. Поставянето на въпроса за за българското гражданство на Арсовска е проява на език на омразата, категоричен е Нешков.

Според него, гражданите на Северна Македония вече не желаят да водят станалият обичаен за страната партизиран начин на живот. Нешков дава пример, как всеки, който иска да намери работа в страната, трябва задължително да е член на една от двете основни партии, в зависимост от това, коя от тях управлява. Той разказва за свои познати, които сменят партийните си книжки всеки път, когато спечели другата партия.

След приемането на страната в НАТО, управляващите в Скопие си въобразиха, че всички врати пред тях вече са отворени, включително за ЕС, казва Любчо Нешков. Той цитира лични срещи в Скопие с представители, както на управляващите, така и на опозицията, по време на които е предупреждавал, че ако не се намери решение на спорните въпроси с България, отлагането на преговорите за членство в ЕС е гарантирано. Отговорът, който Нешков получавал от всички бил, че България в последния момент ще махне с ръка и ще каже "Дайте да ги пускаме!".

  • Как тълкувате думите на вицепремиерът по европейските въпроси на република Северна Македония Никола Димитров: "Българското вето не е само за нас, а и на европейската политика на Балканите и на македонско-българското приятелство?"
  • Трябва ли България да се притеснява от политическото напрежение в република Северна Македония?
  • ВМРО-ДПМНЕ, партията, която спечели местните избори в Северна Македония, иска отмяна на Преспанския договор с Гърция и връщане на старото име на страната. Какво да очакваме?

Отговорите на Любчо Нешков, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Любчо Нешков е роден в Скопие. По време на Титовия режим баща му е арестуван и прекарва 12 години в затвори и лагери за отстояване на българщината. След демократичните промени у нас, семейството се установява в България.

Любчо Нешков завършва история и журналистика в СУ "Свети Климент Охридски". Работил е като журналист във вестник "Стандарт", а по-късно в Българската национална телевизия. Автор е на поредица репортажи за кризата в Косово през 1998 - 1999 година. През 2001 година заедно със сестра му Славица създават информационната агенция БГНЕС.