Изход от кризата има и той минава през оставка на правителството. В ЕС има огромен интерес към България заради протестите у нас. Неочаквано голяма част от информацията за случващото се в България стига до Брюксел. Това заяви пред bTV евродепутатът от ЕНП Радан Кънев. По думите му това се е случило благодарение на протестите у нас, които продължават близо 80 дни.

Той обясни, че всички евродепутати са наясно, че в страната ни има проблем, както и че позицията им за върховенството на закона в България се е променила през последните месеци.

"Има огромен интерес от ключови и авторитетни чужди медии към проблемите в България. Благодарение на усилията, които положихме в парламента, е насрочен дебат, който е фокусиран върху проблемите на българските граждани и техните свободи", каза Кънев.

Според него коментарите, че западноевропейски медии публикуват критични материали за правителството у нас срещу финансиране са обидни за българската политика.

"Това, че може да възлагаш репортажи на някакви жълти медии в България, не означава, че медийният пазар в Европа е такъв", допълни евродепутатът.

Кънев коментира и липсата на диалог между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

"Ние трябва да излезем от една много тежка институционална и политическа криза, за да започнем да решаваме проблемите, свързани с правосъдието, икономиката или здравеопазването. Говоренето няма да свали общественото напрежение - изход от кризата има и той минава през оставка на правителството", заяви още политикът.

Евродепутатът допусна, че заради проблеми с върховенството на закона у нас е възможно страната ни да загуби евросредства.

"На 5 октомври в европарламента ще се състоят едновременно три ключови дебата - за кризата в България, за новия общоевропейски механизъм за върховенство на закона и за връзката между европейските фондове и корупцията. Тези три дебата от българска гледна точка са свързани и дават отговор на въпроса: "Как европейските институции изпълняват задължението си да защитят всеки отделен европейски гражданин?", коментира Кънев.