"Оставката на правителството е на масата; след последните събития в БСП се потвърждава отдавнашната прогноза на Реформаторския блок, че това правителство ще се срути под собствената си тежест", заяви той на пресконференция в Шумен, предаде БТА.

Според него политическата цена на съществуването на това правителство е непосилно тежка за БСП и ДПС и шансовете за предсрочни парламентарни избори заедно с евровота през месец май са големи. 

По думите му в предстоящата предизборна кампания партиите от Реформаторския блок са единствените, които се обединяват на фона на разпад на всички останали политически сили - разпад в БСП и на националистическото пространство, и нестабилната партия ГЕРБ.

Кънев изказа мнение, че до дни управляващите няма да имат мнозинство.

Според него това е единият начин да се предизвикат предсрочни избори, а другият е - "представяне на много добра алтернатива".

Кънев уточни, че първите две стъпки за излизане от кризата, формулирани от Реформаторския блок, са - оставка на правителството и избори за Народно събрание.

Зам.-председателят на Движение "България на гражданите" Найден Зеленогорски, който присъства на пресконференцията, уточни, че следващото правителство трябва да има ограничен мандат - в рамките на около година и половина, като през това време се направят най-важните реформи в определени сфери.

"Трябва да се свика Велико народно събрание, да се приеме нова конституция на България и да се гарантира съдебна система, която да функционира ефективно", допълни Зеленогорски.

Лидерите на Реформаторския блок започват от Шумен обиколката си из страната, на която ще представят плана си "Шест стъпки за излизане от кризата"

По-рано днес лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че реформаторите са "пристанали" на Бойко Борисов и заедно с него оформят коалиция "Мишо Бирата" срещу кабинета "Орешарски".