Президентът Румен Радев поздрави български и руски дейци на културата и представители на българската общност в Москва по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Срещата се състоя в българското посолство в руската столица в рамките на работното посещение на държавния глава в Русия.

Държавният глава посочи, че не смята за нормална пауза от 10 години в отношенията на най-високо политическо ниво между две държави, свързани с дълбоки исторически, културни и духовни връзки.

Затова днес и утре съм тук за важни срещи с държавното ръководство на Руската федерация, отбеляза Радев, който днес разговаря с руския премиер Дмитрий Медведев, а утре ще се срещне с колегата си Владимир Путин в Сочи.

Но винаги, където и да съм бил, за мен са били особено вълнуващи и очаквани срещите с нашите сънародници, с представителите на културата и на интелигенцията, каза Румен Радев. Той се обърна към присъстващите и ги приветства с настъпващия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Няма българин, който да не носи дълбоко в сърцето си спомена и признателността към учителите, създали в него жаждата към знание. На писателите, поетите, художниците, артистите, създаващи духовни ценности, на всички дейци на изкуството, културата, просветата и образованието, днес отдаваме нашата висока почит, каза държавният глава.

По думите му самият факт, че в българския календар има такъв празник е показател за високото цивилизационно равнище и за ценностите, които нашият народ е развил и пренесъл през вековете. Радев напомни за призванието на интелигенцията да бъде обществен двигател, като добави, че политиците трябва да работят така, че да създават най-добри условия за разгръщане на творческия потенциал на интелигенцията.

По-рано днес президентът Румен Радев и съпругата му присъстваха в Болшой театър на оперната постановка "Зигфрид" от Рихард Вагнер - част от успешните гастроли на Софийската опера и балет на престижната сцена.

Преди това Румен Радев поднесе венец пред паметника на Светите братя Кирил и Методий и отдаде почит пред паметника на героите от Плевенската епопея в Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г.

Пред представителите на медиите Румен Радев посочи, че има въпроси, на които трудно би се намерило решение, но не трябва да се бяга от диалог. Като такъв президентът Радев открои лицензионния режим за производство на военна техника, въоръжение и резервни части по спогодба между НРБ и СССР. По думите му, тук България има своите определени интереси и както е обяснил откровено на премиера Медведев, "българският военнопромишлен комплекс е важна част от българската икономика".

"Има изисквания на руската страна, които са неприемливи за нас и България трябва да отстоява своите интереси", подчерта Румен Радев. Като пример той открои претенцията България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена у нас военна техника и въоръжение в други държави. "Това за нас е неприемливо. Много ясно го обясних на премиера Медведев, но това не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимноизгодно и за двете страни", добави още президентът.