Президентът Румен Радев се срещна със създателя на гражданската инициатива "Изпрати българска книга в Македония" Виктор Стоянов, който беше спрян от митничари на границата с Република Северна Македония (РСМ) с над 900 български книги за дарение. 

"Силата на Европейския съюз е не само в свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали, а най-вече в свободния обмен на идеи, духовност и култура. Надявам се, че държавното ръководство на Република Северна Македония (РСМ), което така енергично демонстрира стремеж към членство, ще се ръководи от основополагащите принципи на общността и ще бъде все по-открито и толерантно към нашето общо историческо и културно наследство", заяви държавният глава по време на срещата на "Дондуков" 2 с , съобщиха от неговия прессекретариат.

"Изпрати българска книга в Македония" насърчава дарителството на книги за сънародниците ни в РСМ, както и за гражданите на страната, които проявяват интерес към достиженията на българската литература. Именно словото сближава и обединява хората и книгата е неговият най-силен носител", изтъкна Радев и допълни, че "българската книга е у дома си в земята на Климент Охридски и братя Миладинови".

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Държавният глава подкрепи родолюбивото начинание на Виктор Стоянов с тетралогията "Железният светилник", "Преспанските камбани", "Илинден" и "Гласовете ви чувам" на големия български писател от Прилеп Димитър Талев.

"Всяка книга носи огромен духовен заряд и емоция, особено когато се чете на родния език на автора без подправяне и фалшификации. Преследването на българските книги, духовност и култура в РСМ трябва да остане безвъзвратно в тоталитарното минало, в името на общото ни европейско бъдеще", призова Радев.

Президентската институция е готова да даде патронаж и на активна кампания за даряване на книги "Родна реч" за сънародниците ни в РСМ по случай отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, стана ясно от думите му.

Самият Стоянов благодари за подкрепата на президентската институция и подчерта, че инициативата има за цел да укрепва духовната връзка и да обединява културно хората от двете страни на границата.

"Интересът към българската култура в РСМ е огромен и не може да бъде спрян", заяви той и допълни, че масов интерес да даряват книги за сънародниците ни в югозападната ни съседка проявяват и наши сънародници в Европа, САЩ и Канада.