Президентите на България Румен Радев и на Турция Реджеп Ердоган са разговаряли днес в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел. След разговора президентът Радев определи срещата като интересна и продуктивна пред български журналисти.

"Залогът за нашите добри отношения е взаимното уважение към вътрешнополитическия процес, касаещ дейността на партии и избори. Това за мен остава много ясно условие с Турция да имаме добри отношения", поясни държавният глава.

Той съобщи, че разговорът е засегнал и въпроса за газопровода "Турски поток".

"Считам, че България е естественото продължение на тази тръба. Затова двете правителства трябва да работят в конструктивен дух, тъй като Турция е един от факторите, които взимат решения", поясни президентът.

Той е запознал своя колега с последните проекти за промяна на закона за вероизповеданията у нас.

"Още от встъпването ми в длъжност настоявам да има такъв закон", посочи Радев. По неговите думи Ердоган е приел това с добра нагласа. "Трябва да работим така, че всички изповедания в България да бъдат удовлетворени от резултатите от този закон", отбеляза Радев.

"Откровено казах на президента Ердоган, че Турция за нас е важен съсед, партньор и съюзник. Искаме да развиваме добри отношения с Турция и точно затова настоявам между нас да не остават открити въпроси. Затова призовах по възможно най-бързия начин, ред е на Турция да покани за съвместната българо-турска работна група по имуществено-социални въпроси, която да разгледа въпроса с компенсацията на тракийските бежанци", добави той.

По повод коментари около участието му в церемонията в Анкара по встъпването в длъжност на Ердоган за пореден мандат, президентът Радев посочи, че е избран на поста си от българския народ и действа от негово име, взима решения от негово име. "Моят мандат не се дава нито от Европейската комисия, нито съм избиран от българското правителство", добави държавният глава.