Членството на Република Северна Македония е от изключителна важност за региона. През май заварихме отношенията в задъдена улица. Заварихме България неразбрана и изолирана в Европейския съюз. Имаме подписан договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 4 години, но нямаме прогрес в защитата и правата на македонските българи. Това заяви президентът Румен Радев от срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която се провежда днес в Бърдо, Словения.

Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните членки от Европейския съюз започна на 5 октомври с дискусия, посветена на актуални въпроси от дневния ред на ЕС.

"Спомняте си 3-годишните прегръдки и обещания за безусловна подкрепа. Спомняте си внезапното и изненадващо вето, без да се представят каквито и да е смислени аргументи към нашите европейски партньори. Трябва да гледаме напред. Истинската същност на проблема в нашата съседка е системната дебългаризация", отбеляза българският президент.

Ключът на съгласие на България не е сложен. Ние подкрепяме искането на нашите македонски българи и искаме равноправието да бъде огласено от премиера и от президента на РС Македония, посочи Радев.

Той изрази мнение, че страната трябва да признае историческата реалност с България, както е признала тази с Гърция.

"Следва да бъде призната историческата истина в отношенията с България, време е за исторически компромиси и помирение, необходимо е скъсване на македонизма", каза Радев.

Очаквам смели решения от Пендаровски и Заев, категоричен беше държавният глава.

Според Румен Радев в Република Северна Македония има системно унищожаване на българското културно историческо наследство.

"Нашите позиции са ясни - докато този процес продължава и са потискани основни права, ние няма как да кажем "да" на проекта. Това не е вето, не е стопиране на процеса, трябва да се уважават европейските принципи, трябва да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, музеи, паметници, публично говорене, от държавната политика, тогава нашият народ е готов да каже "да". Искаме ясни правно обвързващи документи за този процес", посочи президентът.

Румен Радев допълни, че се очаква двустранният протокол да бъде готов в началото на ноември.

Той обяви, че срещата му с Еманюел Макрон и Ангела Меркел вече е приключила. На нея са били обсъдени начините за започване на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС.

България и Република Северна Македония работят по Протокол 5 + 1, който да съдържа правнообвързващи гаранции за изпълнение на поетите в Договора от 2017 година решения.