Президентът Румен Радев, който днес подписа указа за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, директно даде да се разбере, че не одобрява номинацията му за вътрешен министър.

Ето какво написа държавният глава в профила си в социалната мрежа:

"След като правителството се съобрази със закона и задейства съгласувателната процедура за освобождаването на г-н Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, днес подписах указа. Слабостите, пропуските и скандалите в работата на министерството допълнително обосновават това решение. С намерението си да предложи г-н Маринов за министър на вътрешните работи министър-председателят и управляващото мнозинство поемат отговорност за кадрово решение, което се приема критично от обществото".

Още преди два дни Радев, който обясни, че не подписва указа, защото правителството не е спазило закона - несъгласувайки искането за смяна на Маринов, каза:

"След всички проблеми и провали в МВР премиерът преценява дали това е най-удачният избор за министър. Негово е решението, негова е отговорността".

Вчера Борисов му отвърна задочно пред журналисти:

"Младен Маринов не иска да е главен секретар, а министър. Логиката ми е била, че когато един човек направи волеизявление, че не иска да е на дадения пост, съгласуването е формално. Както от командващ ВВС искаш да станеш президент. Кой да те спре? По тази логика тогава можеше да не го освободим. Но главният секретар иска да стане министър. Какви мотиви да напишем? Казал съм на Парламентарните ни групи докато не се разпише указът да не го вкарваме, за да не предизвикваме втора буря. Когато президентът се убеди, че Младен Маринов не иска да е главен секретар и подпише указа, тогава кандидатурата му за министър на вътрешните работи ще бъде предложена в парламента. Е, аз ли водя война? С кое? Винаги съм уважавал институцията и хората в нея".

Снощи премиерът внесе три отделни предложения за смяна на тримата министри - Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Ненков, с цел, ако президентът бави указа, утре да бъдат гласувани оставките поне на последните двама.

Днес, след като държавният глава подписа, зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който в последните дни го обвини, че предизвиква война между институциите, коментира:

"Радвам се, че разумът надделя. Можем да кажем, че това, което се генерираше за война между институциите, вече е затворена страница".

Самият Младен Маринов не е коментирал критиките на президента.