Вътрешният министър Бойко Рашков обяви в парламента, че назначените от него проверяващи не са открили дипломата на главния прокурор Иван Гешев в Академията на МВР, а от Висшия съдебен съвет му отказали да му я покажат. Аргументът за отказа бил, че тя е публикувана на сайта на ВСС.

"Ние дипломата там не я намерихме и не я намерихме никъде, аз поисках от ВСС да проверим в неговото лично кадрово дело и ми беше отказано", заяви от парламентарната трибуна Рашков. Той посочи в отговор на депутата от ИБГНИ Николай Хаджигенов, че не смята проверката си за завършена, защото не може да отговори на поставения въпрос. По думите му от публикуваната диплома на сайта на ВСС има заличени лични данни, така че той не приема това за доказателство. Рашков каза още, че няма яснота дали е имало официално разрешение за практикуване на стаж от страна на Гешев.

"Извърши се проверка от три министерства, МОН, МВР и Министерство на правосъдието дали Иван Гешев е преминал едногодишния практически стаж, или не. Установихме при проверка, назначена от мен, в Академията, че Гешев е постъпил като курсант във факултета "Държавна сигурност", специалност "Защита сигурността на НРБ", на 15 септември 89-та", заяви от трибуната Рашков. "Там е продължил обучението си, след като две години по-късно е закрита тази специалност. Той е преминал към следващия факултет "Народна милиция". Учил е 5 години, 10 семестъра и е положил изпит по наказателно право и наказателен процес на 6.6.1994 г., по гражданско право и процес същата година и по специални дисциплини. Постъпил като оперативен работник в криминалния отдел в районно управление в столицата. Впоследствие е назначен за помощник-следовател в Националната следствена служба в края на 1994 г.", изнесе фактите Рашков.

"Искахме да изясним в кадровото му дело - възможно ли е стаж без разрешение на вътрешния министър тогава и без съгласието на ръководителя на съответната следствена служба", добави Рашков и каза, че председателстващият ВСС не му дал тази възможност. Бойко Рашков коментира, че не е наясно дали министърът на правосъдието има право да провери подробности за стажа на Гешев. 

Междувременно преди ден министърът на образованието заяви публично, че проблем с дипломата на главния прокурор няма.