Парламентът ще работи само по законопроекти и актове, свързани с извънредното положение. Това реши голямо мнозинство в Народното събрание след три часа ожесточени спорове, през които БСП обвини управляващите в нарушаване на Конституцията и диктатура.

Проектът на решение е подписан от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов, лидерът на "Воля" Веселин Марешки, депутатът от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов и депутатът от НФСБ Борис Ячев. "За" предложението гласуваха 115 народни представители, "против" - 65, въздържали се нямаше.

Така по време на извънредното положение Народното събрание няма да провежда пленарни заседания, дори в четвъртък и петък, както беше досега в условията на епидемия. За този период извънредните пленарни заседания могат да се свикват при условията и реда на чл. 78 от Конституцията и Правилника за организацията и дейността на парламента. Конституцията предвижда възможност Народното събрание да се свиква на заседания от председателя му по негова инициатива, по искане на една пета от народните представители, по искане на президента или по искане на Министерски съвет.

Правилникът предвижда при искане по Конституция председателят да насрочи заседание не по-късно от 7 дни след постъпване на искането, независимо от това дали Народното събрание е във ваканция, или не.

Депутатите обаче решиха парламентарните комисии да провеждат заседания, като решение на всяка от тях може да бъде ограничен достъпът на външни лица.

Парламентарният контрол в този период обаче ще се осъществява само с писмени отговори на въпроси и питания.