Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов, Методи Андреев и Иван К. Иванов предлагат да бъдат освободени синдиците на КТБ и да бъде проведено истинско разследване за фалита на банката, съобщиха от дясната формация.

От "Нова Република" настояват да стане ясно има ли лица, свързани с репресивните служби на комунистическия режим, получили необезпечени кредити.

Искат също проверка на предприетите действия, но преди всичко и на "бездействието на тогавашното ръководство на ДАНС" преди и по време на фалита на КТБ.

"Въпреки настоятелните искания и може би десетките парламентарни въпроси по темата от страна на Кънев, Димитров, Славов и Андреев, фирма за международни разследвания беше наета единствено за писането на аналитичен доклад, но не и за реалното връщане на източените средства.

Отношението към проблема в края на мандата на кабинета "Борисов 2" дори граничеше с безхаберие, като на парламентарен въпрос за събираемостта, зададен от Мартин Димитров и Петър Славов през януари 2017 г., министърът на финансите Горанов дори не сметна за необходимо да ни отговори", заявиха още от "Нова Република".

И припомниха, че по настояване на Кънев, като депутат от 43-то Народно събрание, в доклада на Временна анкетна комисия за КТБ в парламента беше заложена проверка на действията и бездействията на ДАНС и прокуратурата относно фалита на банката. Но нито парламентът, нито другите институции предприеха мерки, подчертаха от дясното обединение.

Неотдавна и партията на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България" призова за ревизия на синдиците на КТБ