В подкрепа Кроитору са гласували едва 189 депутати. Други 250 са били "против". Така политическата нестабилност в страната, започнала в ранния октомври, когато правителството на бившия министър-председател Емил Бок бе свалено при вот на недоверие.
Румъния е в особено деликатно положение и с оглед на това, че назначаването на нов кабинет бе едно от предусловията за пристигане в страната на мисия на МВФ, която да постанови дали властите изпълняват задълженията си по постигнатото споразумение за отпускане на жизненоважен за икономиката заем от 20 млрд. долара.
Още преди гласуването беше ясно, че шансовете правителството да получи вот на доверие са минимални, тъй като депутатите от Социалдемократическата партия, Националнолибералната партия, партията "Демократичен съюз на унгарците в Румъния" и представителите на националните малцинства в парламента, които общо имат 65 на сто от депутатските места, подкрепят номинацията на кмета на Сибиу Клаус Йоханис за премиер на Румъния и са против предложения от президента Траян Бъсеску Кроитору.
В ущърб на Кроитору бе и фактът, че едва двама от предложените от него 14 министри получиха одобрението на ресорните парламентарни комисии.
Сега президентът Бъсеску ще трябва да посочи друг кандидат за поста, който да сформира ново правителство. Ако и това правителство не бъде одобрено от депутатите, тогава президентът може да разпусне парламента и да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори.
Според конституцията обаче парламентът не може да бъде разпускан в последните шест месеца от мандата на държавния глава. Мандатът на настоящия румънски президент Траян Бъсеску изтича през декември, а изборите за държавен глава са насрочени за 22 ноември.