Убеден съм, че управляващите трябва да работят така, че да се пълни чекмеджетата на гражданите, а не да пълнят своите собствени чекмеджета. Това каза днес в Трявна президентът Румен Радев, където е по повод Славейковата вечер в града.

"Сега искам тези от властта с пълните чекмеджета да поканят тези от площада долу с празните чекмеджета да водят диалог. Е, няма как да стане", добави Радев, цитиран от БТА.

Държавният глава отбеляза, че дълбоката криза на доверие може да се излекува само с оставка, с честни избори и с ново доверие, за да е ясно занапред как ще се работи.

Радев подчерта, че всяка власт трябва да води регулярен диалог с гражданите, а не да ги залива с пропаганда за небивали успехи. "Управляващите трябваше с действията си да покажат, че мислят за гражданите, че водят истински диалог с тях, а не да ги обливат с пропаганда", заяви Румен Радев. Президентът каза, че подкрепя непримиримостта на хората да търсят правата си заради многобройните безобразия в управлението.

Попитан за думите на министър-председателя, че "мафията иска да свали правителството" Румен Радев посочи, че е тревожно как с изказването си Борисов сам се е поставил в позицията да определя кой е годен и кой не е годен да управлява. "Той се постави в позицията на фактор, който да решава дали да предаде на някого управлението, а това може да направи само българският народ. Една такава позиция свидетелства за дълбоко психично разстройство", каза президентът.

По-рано президентът Румен Радев присъства на закрита церемония в централата на Националната служба за охрана (НСО) по случай 141 години от нейното основаване.

В приветствието си към служителите и ръководството на НСО Румен Радев е заявил, че Службата е подложена на сериозни изпитания и на открити посегателства към целостта и същността й. "За тяхното преодоляване трябва ясно осъзнаване и ангажимент на политическата класа в посока на по-добра и адекватна на съвременните условия законова рамка, която да изчисти задачите, приоритетите, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО", смята президентът, цитиран в съобщение на НСО.