"Хората от България и от Република Северна Македония споделят общ културен код, история и език повече от 1300 години. Точно затова политиците и от двете страни имат общата отговорност да търсят подходи, които ни сближават, а не поводи, които да ни разделят." Това заяви пред журналисти в Смолян президентът Румен Радев. Държавният глава посети днес 101-и Алпийски полк.

Идеологията и манипулациите на тоталитаризма нямат място в Обединена Европа, затова и нашата позиция е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство, коментира президентът. Според него нашата позиция е най-вече в интерес на Република Северна Македония, защото внася ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското приобщаване на Република Северна Македония.

Има ясно изразена българска позиция, затова и настоявах такава позиция да се формулира, да се внесе в Съвета на ЕС, така че тя да бъде предварително ясно условие за нашата подкрепа за всяка една преговорна глава оттук нататък, заяви президентът Румен Радев. По негова оценка това ще даде устойчивост на самия процес на приобщаване, ще защити нашия национален интерес. Очаквам българското правителство да отстоява последователно тази позиция, посочи държавният глава.

Не е работа на политиците на Република Северна Македония да коментират вътрешнополитическия живот в България, заяви Радев в отговор на журналистически въпрос. Той уточни, че е поканил президента Пендаровски да посети България и очаква той да намери време за посещение в страната ни. Не трябва да се чака комисията по исторически и образователни въпроси да напредне, за да има такова посещение, напротив, ролята и задачата на политиците е да сближават позициите и то в трудни моменти, смята президентът.

При посещението си днес в Алпийския полк в Смолян президента говори и за военните. Според него те са подготвени и високо мотивирани. Високите цели и предизвикателните условия изграждат много стойностни хора с мотивация, с характер, това са хората от 101-и Алпийски полк, посочи държавният глава. По негова оценка това се доказва от участието им в множество учения, включително и международни, мисии зад граница и мисии за помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Според държавния глава това е полк с богати традиции, които се развиват непрекъснато.

Президентът Радев прие строя на почетния караул, след което се срещна с личния състав на 101-и Алпийски полк. България трябва да води една много по-агресивна политика по отношение на туризма, на рекламирането на страната навън, заяви президентът в отговор на журналистически въпрос. По негова оценка в това отношение изоставаме от редица наши съседни държави и от това, което те правят като рекламни кампании навън. Държавният глава допълни, че всичко е национален интерес, и икономиката, и сигурността. Ако броим това за част от националния интерес, трябва по-агресивно да отстояваме нашите позиции, допълни Румен Радев.