Народът е съдникът на всички политици и цялата политика и трябва да покаже в каква посока ще се развие страната ни. С общи усилия, с непреклонност, с настойчивост ние поемаме по нов път, по който няма да допуснем да бъдем лъгани, ограбвани и ще знаем, че това, което изработим, ще бъде вложено в просперитета на България и нашите деца. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към жителите на Неделино.

Държавният глава, който e нa тpиднeвнo пoceщeниe в oблacт Cмoлян пo пoĸaнa нa oблacтния yпpaвитeл Cтeфaн Caбpyтeв, беше посрещнат с изпълнение традиционен неделински двуглас в навечерието на 20-ото издание на Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен, който ще се състои в началото на септември с международно участие.

"Когато човек дойде в Неделино, няма как да не се чувства горд, че е наследник на нашите деди, които векове наред са отстоявали българщината, нашите традиции, вяра, дух и път към бъдещето. Вие съхранявате стремежа на българина към свобода, справедливост и по-добър живот", обърна се президентът към жителите на града.

Той посочи, че като носители на тези ценности българите трябва да покажат правилната посока за развитие на страната.

"Важно е не политиците да ви казват какво да правите, важно е политиците да слушат вие какво искате, да чуват как вие виждате бъдещето на България", заяви Румен Радев.

На среща с кмета Боян Кехайов и представители на местната власт президентът Радев обсъди възможностите за развитие на общината. По време на разговора беше поставен въпросът за изграждане на пречиствателна станция за града, както и необходимостта от справедливи критерии за реализация на проектите за водоснабдяване в малките населени места.

По-рано през деня президентът Радев посети Рудозем, където разговаря с кмета Румен Пехливанов. Двамата обсъдиха темата за необходимостта от финансовата децентрализация на местната власт.

"Липсата на добро планиране от страна на централната власт и координация с общините забавят осъществяването на важни общински проекти. Ако местната власт има по-голяма финансова самостоятелност, кметовете, които имат детайлен поглед върху населените места и необходимостта на населението, ще имат възможност да реализират по-ефективно проекти и да управляват по-отговорно", заяви президентът.