Всеки е свободен сам да взема решение за своето здраве, но ваксините са единствената защита, с която разполагаме в момента, заяви президентът Румен Радев в Перник. Той посочи, че това се потвърждава от всички здравни статистики всекидневно. Президентът уточни още, че самият той се е ваксинирал.

Потвърждава се и от държавите, които напреднаха с ваксинацията и вече се отварят за пълноценен обществено-икономически живот.

"Ние няма да принуждаваме никого да се ваксинира, но пунктове за ваксинация има навсякъде, така че мислете за себе си и за своите близки", препоръча Радев. "Животът е дар и не бива да го залагаме безразсъдно", заяви Радев. 

По повод високите цени на електричеството и газа президентът Радев заяви, че проблемът е общоевропейски, а страната ни е единствената, която има предимството битовите потребители да не са на свободния пазар, а са на регулирания. Радев обаче подчерта, че българските граждани са защитени от повишаване на цените на тока до Нова година. 

"Ние трябва да въведем такива механизми, че от новата година, когато регулаторът ще променя цените, да защитим максимално българските граждани и върху това се работи", заяви президентът. Той определи като далновиден ход на служебното правителство чрез предложената актуализация на бюджета да се разшири обхватът на енергийно бедните и да се повиши стойността на компенсациите, които хората вече получават.

По повод механизмите спрямо бизнеса президентът посочи, че са необходими бързи и категорични мерки и затова е инициирал вчера среща с всички засегнати страни. "Без диалог няма как да се случи. Вчера се чуха много добри предложения, обединихме се около ясен консенсус, че трябва да защитим по най-добрия начин интересите на българските граждани и на бизнеса с акцент върху малки и средни предприятия. Така че очаквам в най-скоро време да бъдат взети всички възможни решения в рамките на закона", заяви Румен Радев и подчерта, че ситуацията е сложна и предвид факта, че служебното правителство не може да променя закони.