По повод спорния проектодокумент на военното министерство "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", който беше оттеглен от кабинета, Шаламанов каза пред Нова телевизия:

"Определени действия на ръководството на Руската федерация, свързани с анексирането на Крим, с подпомагане на сепаратистите, с провеждане на информационна кампания, по едни или други канали, включително на българска територия, които създават разделение в обществото, дестабилизират понякога работещи български институции, е сериозен риск за националната сигурност на България, както и за сигурността на Алианса, и това е въпрос, който ние консултираме".

Той добави, че това пише в документа и това е неговата позиция.

Шаламанов коментира, че по данни в щабквартирата на НАТО и съюзници в алианса, има сериозна намеса на Русия в помощ на сепаратистите, което е абсолютно неприемливо.

"Думата „информационна война” (използвана в документа - б.р.) е част от средствата за натиск, които са извън конвенционалните методи за водене на война, част от споделените оценки на Северноатлантически алианс и е част от развиващата се концепция за хибридна война, която представлява сериозен риск. Документът няма термин „военна заплаха“. Има термин „риск за сигурността на България и Алианса и заплаха за нашата сигурност”, обясни още министърът.

По думите му това е превод и оценка, която се изработва в рамките на НАТО с участието на България, а терминът „информационна война“ не означава „конвенционална война“.

Не знам за какъв скандал става въпрос. Малко съм учуден, че се вадят думи от документа”, допълни Шаламанов и подчерта, че вътре не пише ракети.

В него обаче беше запасано: "Непосредствените поуки от развиващия се конфликт в Украйна налагат спешно адаптиране и развиване на огневи способности с далеч по-голям обсег от разполагаемия в момента".

Той обясни, че не може да има предварително съгласуване на документ, който се изработва на експертно ниво, в рамките на работата по подготовка на Срещата на върха.

Според него няма противоречие между президента и премиера, въпреки че кабинетът оттегли предложена стратегия, а той я одобри.

Попитан имало ли е реакции след доклада, Шаламанов отговори, че към него не са постъпили остри реакции от нито един съюзник и от нито една официална институция у нас.

Той добави, че чул за реакции на различни организации и политически партии.
"Атака" и АБВ настояха за оставката му заради документа.

Министърът сподели още, че визиията ще бъде по-широко дискутирана през следващите дни.

"Не ми се иска да говорим за премахване на една или друга оценка, по-скоро става въпрос за разработване на следваща версия на документа, която отчита в много по-голяма степен вижданията на други министерства и ведомства", каза вчера той пред БНР.

Кръстосан огън: Заплаха ли е Русия за България?

Анкета: Заплаха ли е Русия?