Президентът Барак Обама е подписал заповед за санкции срещу "лица и организации, отговорни за действия, подкопаващи демократичните процеси или институциите на Украйна", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Замразени ще бъдат сметките на "лица, които са пряко замесени в дестабилизирането на Украйна, включително във военната намеса в Крим", посочва Франс прес.

В съобщение на Белия дом, цитирано от Ройтерс, се посочва, че това е "най-гъвкавият възможен инструмент" и може да бъдат предприети "следващи стъпки", ако ситуацията се влоши.

Ще бъдат наложени и визови ограничения на лица, замесени в нарушаване на човешките права по време на протестите в Украйна.

Държавният секретар Джон Кери е уверил руския външен министър Сергей Лавров, че списъци с хора, на които ще бъдат наложени санкции, още няма, а че само е възложено подготвянето им.

Намерението на САЩ да наложат санкции срещу Русия е вече заплаха, каза Лавров след втората среща между двамата министри на тема Украйна в последните два дни.

Лавров е подчертал, че продължава нагнетяването на напрежението "с някакви поверителни списъци на руски граждани".

И след втората срещу между двамата Русия и САЩ не са постигнали споразумение по Украйна, каза руският министър.

Преди дни съветник на руския президент Владимир Путин каза, че ако Вашингтон замрази сметките на руски компании и физически лица, Москва ще препоръча на всички притежатели на американски облигации да ги продадат.
Наред с това, Русия може да се откаже от долара като резервна валута.