Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов и кмета на Берлин Клаус Воверайт, който е на двудневно официално посещение в София по покана на кмета Йорданка Фандъкова, предаде БТА.

Радвам се, че имаме подкрепата от премиера Борисов за общи проекти между Берлин и София, каза Воверайт. Отношенията между България и Германия са традиционни добри, но ние ще работим за активизиране на икономическите връзки между двете страни, посочи той.

Повече от 15 000 българи са работили в Германия за последните 10 години, информира Агенцията по заетостта. Около 3000 българи работят към момента в Германия само по две от действащите общо 5 споразумения за партньорство между двете страни - в сферата на строителството (2578 човека) и в областта на медицината (близо 200 лекари и медицински работници). Българските работници проявяват засилен интерес към възможности за сезонна заетост на германския трудов пазар.

Президентът Георги Първанов също прие кмета на Берлин. Воверайт е информирал държавния глава за набелязаните в досегашните си разговори в София потенциални сфери за инвестиции - саниране на сгради, градски транспорт и др., като е отбелязал, че членството в ЕС и на двете страни дава широки възможности за ползване на европейските програми. Държавният глава е подчертал, че успешната реализация на стратегически проекти от двустранен интерес може да се превърне в реална антикризисна мярка.
Двамата са обсъдили и проблемите, произтичащи от финансово-икономическата криза и свързаните с това промени в структурите на националните икономики, политиката на разширяване на Европейския съюз.

Следващата визита на високо ниво на германски политик в София ще бъде посещението на канцлера Ангела Меркел на 12 октомври, съобщи Бойко Борисов.