Съпругата на бившия кмет на Септември Марин Рачев - Веска Рачева, го наследи на стола след проведени избори в неделя.

Марин Рачев бе отстранен от поста заради доказан конфликт на интереси. Съпругата му бе единственият кандидат за поста, въпреки че Общинската избирателна комисия регистрира четири политически партии за изборите, сред които и БСП, но в надпреварата остава само Рачева, подкрепена от ГЕРБ.

В неделя в 13 области на страната се проведоха частични местни избори за кметове на кметства и избори за кметове на общините Стрелча и Септември. Това беше първият вот у нас, който се проведе на фона на пандемията от Covid-19.

Новият кмет на Стрелча е Георги Павлов, издигнат от инициативен комитет, за когото са гласували 57 процента от избирателите. А за нов кмет на Септември - с 90 на сто от гласовете, беше избрана Васка Рачева, също издигната от инициативен комитет.

В белослатинското село Соколаре също гласуваха за кмет на населеното място, като изборите - със 71 процента подкрепа, спечели Йошка Цветкова от ГЕРБ.

Новият кмет на луковитското село Карлуково ще бъде избран на втори тур. На балотаж отиват Петко Иванов от БСП за България и Марияна Маринова от ГЕРБ. За третия кандидат за кмет на селото Радослав Иванов от Партия на зелените гласуваха 41 избиратели. Отчетената активност е 60,16% при 498 души имащи право на глас.

На балотаж с БСП другата неделя отива и кандидатът на ГЕРБ в село Тенево, община Тунджа, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Частичният избор за кмет на село Бохот, община Плевен, печели Бойка Пъшева, издигната от "Демократична България". За нея са гласували 329 от избирателите, а за кандидата на ГЕРБ Цветан Кънев - 134 от имащите право на вот.

Избрани са на първи тур кметове на поповските села Славяново, Медовина и Водица.

Кмет на Медовина със 184 действителни гласа става Тодор Борисов от ГЕРБ, на Славяново, с 226 действителни гласа - Алтънай Ереджебова от ДПС, а на Водица - Иван Иванов от "БСП за България" със 159 гласа.

Юзджан Рамаданов от ГЕРБ печели на първи тур изборите в кметство Киченица, община Разград. Той е получил 169 гласа.

Зейти Адем, издигнат от ДПС, е избран на първи тур за кмет на кметство Къпиновци, община Исперих. За него са подадени 90 действителни гласа при 39 за опонента му.

Юксел Алиев от ДПС е избран за кмет на дуловското село Водно. Той е получил 275 действителни гласове.

В община Търговище се гласуваше в селата Кралево и Острец. И в двете населени места кандидатите бяха по един.

Кандидатите на ГЕРБ спечелиха изборите за кмет в две села във Варненска област. Кандидатът на партията Иван Параскевов в най-голямото село в района на Провадия - Бозвелийско, печели с 516 гласа пред опонента си от БСП Живко Панев, който получава 83 гласа.

В село Брестак, община Вълчи дол, кандидатката на ГЕРБ Нели Лефтерова беше единствен кандидат и спечели подкрепата на над половината избиратели с право на глас.

Метин Латифов спечели изборите за кмет на айтоското село Карагеоргиево.

За него гласуваха 417 души. Латифов е издигнат от ГЕРБ.

Единственият му опонент - Зюмбюл Ахмед от ДПС, получи 300 гласа.

Изборите се проведоха при много висока избирателна активност - 65%.

Радостина Сусанина, издигната от инициативен комитет, беше избрана отново за кмет на кюстендилското с. Овчарци, община Сапарева баня. Сусанина спечели редовните избори и през миналата година. По-късно съдът я отстрани заради това, че не се е отказала в законоустановения срок от извършването на търговска дейност.

33-годишната Емине Сербез е новият кмет на бургаското село Изворище. От 158 души, имащи право на глас, за кандидата на ДПС са гласували 150.

Емине Сербез бе единствен претендент за кметския стол.

На балотаж с БСП идната неделя отива и кандидатът на ГЕРБ в село Тенево, община Тунджа.