Известният журналист Сашо Диков излезе с отворено писмо до президента Румен Радев, с което го призове "да се отърве" от своя секретар Пламен Узунов, след като на записи от камери се видя как на конспиративна среща в столично заведение той получава плик от бившия шеф на митниците Петко Петков. Узунов, който е разследван от прокуратурата за търговия с влияние заедно с бизнесмена Пламен Бобоков, засега не е коментирал, но Петков заяви, че му е дал личен подарък - ром и пури. 

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обаче заяви: "Какъв ром, какви пури? Не виждаш ли, че не дрънка шише вътре... Единият идва конспиративно, гледа, после пак идва, гледа, пишат си бележки. Проверява дали дрънчи и на другия ден торбите заминават вероятно към Радев. Там са назначенията".

По този повод в писмо, публикувано във Фейсбук профила на Диков и на сайта на телевизия "Евроком", в която води предаване, той призовава държавния глава: 

"Г-н Радев,

многократно (и то публично) съм изразявал одобрение и подкрепа за немалко Ваши позиции и дела.

Последно време обаче, се натрупаха събития, които са меко казано далеч от прокламираната прозрачност, професионализъм и почтеност.

Ето защо си позволявам да Ви посъветвам най-горещо:

1. Отървете се най-после от Пламен Узунов! В стил "селски Джеймс Бонд" той за пореден път злепостави Президентската институция (визирам срещата с бившия митничар).

2. Ако по някаква причина не искате или не можете да го уволните, наредете му да даде подробна информация за случката и да се извини за малоумното си поведение. Дефилето по телевизионните студиа на неговия събеседник по маса вместо да даде отговори, постави нови, още по-неприятни въпроси. Впрочем, най-доброто решение е Узунов да си подаде оставката.

3. Президентската институция направи пореден медиен гаф, отказвайки да коментира случката с безумната формулировка "спекулации не коментираме". Ще си направите огромна услуга, ако веднага уволните човека, дал идеята за тази позиция. В случай че авторът сте Вие, всеки нормален и добронамерен човек ще разбере, ако признаете греха си и се извините.

4. Препоръчайте на министрите си (впрочем, болшинството от тях и досега свършиха огромна работа за разкриване на чудовищните далавери на предишното управление) да не допускат повече пенсионирания (с или без кавички), които дават хляб и повод дори на един все по-жалък бивш премиер да изреве: "Няма такава наглост и нахалство. Няма такъв реваншизъм, както със случая с Кантарджиев!" Когато си извършил истински подвиг с недосегаемите от Правителствена и Александровска, да се занимаваш с хрисимия и, както казват, нерядко развеселен Кантарджиев, си е чиста комплексарщина.

5. Изискайте от премиера си Стефан Янев най-после да изрази публична позиция по т.н. списък с 27 магистрати и 11 висши политици с недекларирани сметки и имоти в чужбина. През октомври 2019-а списъкът е изпратен от ДАНС на Цацаров, след това е изпратен в НАП за ревизия, а после пак върнат на тогавашния главен прокурор. Ако досега мълчанието на Бойко Борисов е напълно разбираемо, напълно непонятно е мълчанието на Вашия премиер Стефан Янев. Ако копие от списъка липсва в ДАНС, в архива на министър-председателя или в НАП, тогава г-н Янев публично да обяви тези факти и да призове Цацаров да каже къде е списъкът и да каже защо досега вече година и половина той не е публичен.

Г-н Президент,

ако и след това мое писмо до Вас не последват никакви действия от страна на премиера, дори наивник като мен ще си помисли какво ли не.

Послеслов по темата, но с друг адрес:

Драги колеги (или може би по-точно скъпи колеги), какво още трябва да стане, за да проявите най-после интерес към най-мащабната корупционна афера, свързана с 38 (тридесет и осем) корумпета? Вие мълчите вече 18 (осемнадесет) месеца.

Какво е 112? Очевидно скоро само телефонен номер...

С уважение (все още)

Сашо Диков,

стажант-репортер с 43-годишен опит".