В момента МВнР провежда дисциплинарно проучване в двете ни задгранични мисии.
Основният проблем във Вашингтон били загубени изборни книжа от парламентарния вот. Желева обясни, че в Анкара става въпрос за "други неща", но не уточни какви. Заяви само, че вътрешното дисциплинарно производство срещу посланика ни в Турция е по-напреднало от това, което се води в САЩ.
"Факт е, че документите от изборите, които бяха подготвени за дипломатическа поща за София, са били изхвърлени погрешка от чистачката и мъжа й, но не може посланикът да бъде винен за това", каза Лъчезар Петков.
Подчинените му са дали писмени обяснения, които са изпратени на Външно министерство.
Шефът на мисията ни в Анкара отказва коментар. Ведомството е страна по делото за нарушенията при гласуването зад граница, заведено в Конституционния съд след сигнал на РЗС.
В началото на този месец пък, след проверка, се разбра, че документите от Турция за проведените парламентарни избори на 5 юли са постъпили в ЦИК едва на 23 септември. Сега се установява къде са се изгубили по трасето. По-късно бе образувано и досъдебно производство срещу неизвестни, засега, длъжностни лица, като според градския прокурор Николай Кокинов има съмнения за манипулиране на вота.
Още през август новото правителство отстрани част от дипломатите, назначени от предишния кабинет. Самият Бойко Борисов заяви още преди да стане премиер, че ще ореже тези назначения, защото са политически.