ПГ на "БСП за България" поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента, а от "Воля - българските родолюбци" настояха за присъствието на президента Румен Радев в парламента. Преди началото на дебатите в пленарна зала по ратификацията на договорите за закупуване на самолетите F-16 лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от трибуната, че ще се обсъжда много сложна сделка. Тя поиска премиерът Борисов да дойде и да обясни защо е поискал за изтребителите да се плати веднага, накуп, както и защо, след като се плаща с парите, натрупани от борбата със сивата икономика и контрабандата, се предлага Народното събрание да актуализира бюджета.

Веселин Марешки от името на "Воля - българските родолюбци" настоя да бъде поканен президентът на Република България Румен Радев. Марешки поиска президентът да разясни твърдението си в негово публично изказване, че това не са разходите за самолета и много скоро ще набъбнат многократно. Марешки каза, че президентът трябва да дойде в Народното събрание като главнокомандващ Въоръжените сили и като специалист в тази област да разясни на народните представители тези свои твърдения.

Емил Христов, който председателства заседанието на парламента заяви, че ще бъдат уведомени министър-председателят Бойко Борисов и администрацията на президента - Румен Радев. Оказа се обаче, че и Борисов и Радев са възпрепядствани. Премиерът днес е във Варна, за да се срещне с пожарникари след появилото се напрежение и протести за заплащането на нощния труд, а държавният глава открива тази сутрин съборът на Рожен.

ПП "Атака" e против сделката за F-16. Възмутени сме, че тя се гласува в деня, в който е роден Списаревски, каза заместник-председателят на ПП "Атака" Десислав Чуколов по време на дебатите.

"Неистина е, че F-16 са перфектната бойна машина", каза още Чуколов. "Ще обсъждаме как българската държава ще даде над 3 млрд. долара за тези 8 американски изтребителя. Последните седмици, месеци, колкото се обсъждаше тази тема, а това не беше достатъчно. Бяха казани доста неистини, че F-16 са перфектната бойна машина, която е абсолютно подходяща за България. Няма никакви други варианти - европейски - руски, няма никакви такива неща", каза още Чуколов. Според него е ясно, че цената ще нарасне и през годините напред тези самолети трябва да бъдат поддържани, доокомплектовани, което също струва пари.

Договорите за F-16 ще дадат възможност на България да укрепи авторитета си и да повиши ролята си като страна осигуряваща стабилност в региона и надежден партньор в ЕС и НАТО, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Изразявам категоричната позиция на ПГ на ДПС в подкрепа на предложения проект на закон за ратификация на четирите международни договора, обединяваща доставката на цялостния пакет самолети, оборудвани за мисиите, средства за наземно обслужване, въоръжения и средство за обучението на летателен и инженернотехнически състав. Нашата позиция е строго последователна и в съответствие с евроатлантическата ориентация на ДПС. Ние от ДПС от 30 години неизменно поддържаме евроатлантическата ориентация на страната. Националната сигурност, запазването на мира, на стабилността, на демокрацията са надпартиен приоритет и наша запазена марка", подчерта Карадайъ. По думите му, когато става въпрос за държавния суверенитет, за националната сигурност, за стабилността на страната и региона, няма значение политическите пристрастия. "Нужни са отговорно и мъдро държавническо поведение", подчерта още той.

Да дадем наградите на българските пилоти в деня на рождението на Списаревски - не втора употреба френски самолет, а произведен за България, каза заместник-председателят на ВМРО и депутат от "Обединени патриоти" доц. Милен Михов.  "Поставя се въпроса за ред обстоятелства, но всъщност въпросът е следният - дали ще се изкушим от политическата целесъобразност и партийния егоизъм, да застанем срещу сделката или ще подкрепим този важен процес", каза още доц. Михов. Той посочи, че ВМРО ще подкрепи сделката. "На нашите летци и на нашата отбрана им трябва истинско оръжие, с което нашите съседи не разполагат", посочи още доц. Михов и посочи, че такова е мнението на държавния глава. "Ние апелираме към всички - нека да поставим на везната политическия егоизъм и политическите партийни сметки и другото - да дадем наградите на българските пилоти в деня на рождението на Списаревски, не втора употреба френски самолет, а произведен за България, платен от българския джоб и управляван от български пилоти самолети", посочи доц. Михов.

Ние сме против сделката за F-16 - Красимир Каракачанов и Емил Караниколов са едни Гаврош и Клозет от "Клетниците" на Виктор Юго, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. "НФСБ ще гласува против тази сделка. Не, за да бъде пренасочена българската военна промишленост към доставка на руските летящи ковчези, не заради това. Основните причини са, че на първо място считаме, че цената е изключително висока. Изказвам моята съболезнование към присъстващия в залата г-н Горанов, министър на финансите. За тази цена можеше да купим два пъти повече самолети, европейско производство, да докажем своята принадлежност към ЕС", каза още Симеонов. "Втората причина е, че е смехотворна тезата за повишаването на отбранителната способност при защита на българското небе, тъй като в съседство с нас една Турция разполага с над 600 самолета, една Гърция с над 350, даже една Сърбия с около 40 самолета. По този начин ли ще осигурим националната сигурност, с едни 8 самолета след четири години и 16 не знам какво. Нашето схващане за национална сигурност е, че в пъти по-ниска цена бихме могли да осигурим защитата и неприкосновеността на българското небе е чрез възстановяване на няколко ракетни бази", допълни още Симеонов. Лидерът на НФСБ посочи, че това е сигурна и гарантираща защита. Той посочи, че няма да упрекне Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, тъй като те изпълняват своите служебни задължения. "Те в случая са в ролята на "Клетниците" от Виктор Юго. Те са едни Гаврош и Клозет, на барикадата отстояват поставената задача и изцяло разбирам тяхната позиция. Не мога да ги упрекна, но аз и моите колеги сме против сервилното, унизително и слугинажно поведение на българския парламент", подчерта той.

F-16 решаваме бъдещето на Българската армия, нейната модернизация и препотвърждаваме нашата геополитическа ориентация,  каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Джема Грозданова. "Дълго дискутираме както бойните способности, така и цената", каза Грозданова. "Това, което всъщност дебатираме днес е нещо по-голямо. Решаваме бъдещето на Българската армия, нейната модернизация и препотвърждаваме нашата геополотическа ориентация. Българската армия е един от символите на държавността, а българският народ обича своята армия", подчерта Грозданова. Тя отчете, че последните 30 години страната ни е длъжник на българския войник, който не е получи достатъчно техника и оръжия. Грозданова призова да се ратифицира международното споразумение. "Нека да дадем повече сигурност и възможности на българския войник да защитава България", каза тя.

Пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов заяви, че два милиарда лева еднократно и накуп е сериозно фискално усилие, но добрата новина е, че можем да си го позволим, без да нарушаваме нито нашето законодателство, нито правилата на ЕС. Горанов обясни, че разсрочената доставка във времето ще превърне сегашния касов разход в разход по начислена основа по годините, в които се доставят машините. Той посочи, че дефицитът, който ще отчитаме през април догодина, няма да включва тези 2,1 млрд. лв.

"Такава е методологията в момента, ние извършваме по националната методология касов разход, а начисленият, фактическият разход, според европейските правила на статистика, ще се появи в годината на доставка на съответните оръжия", каза министър Горанов.

Той бе категоричен, че начинът на плащане е накуп и няма друг вариант. "Когато нямате кредитна история за подобен тип сделки с американската страна, друга възможност няма. Убеден съм, че след днешното решение и след окончателното плащане на сделката, при следващи подобни големи доставки за въоръжение, ако се правят с американското правителство - ще се правят при доста по-благоприятни условия", коментира той.

Ако се гласува отлагането на гласуването на сделката за F-16, цената на самолета няма да стане по-малка, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Във връзка с мнението на "Воля", че трябва да се отложи ратификацията за след 6 месеца, той коментира: "Искам да разясня две неща. Първото, ако сега парламентът гласува да отложим гласуването след 6 месеца, уверявам ви, че цената няма да стане по-малка". Той уточни, че валидността на тази оферта е до началото на септември. "Няма харчене на пари за самолетите за сметка на другите проекти. Естествено, че и трите проекта се движат едновременно", каза още министърът. По думите му за проекта за корабите трябва да бъдат оценени офертите.

Междувременно депутатите отхвърлиха предложението на БСП за отлагане на сделката за F-16 за 6 месеца. Предложението направи народният представител от БСП Николай Цонков след като и от "Воля" бе изразено такова мнение. "За" предложението гласуваха 91 народни представители, "против" - 120 и "въздържали се" 1, с което то бе отхвърлено. Преди гласуването председателстващият пленарното заседание Емил Христов заяви, че ще изчака да дойдат депутатите в зала, а Георги Свиленски от БСП му направи забележка, че парламентът не е чакалня. Христов се обоснова с факта, че и народни представители от групата на БСП също не присъстват в зала.

Гласуваме да купим самолет, който е на чертожната дъска и който няма да бъде закупен от ВВС на САЩ, защото като високотехнологична нация имат далеч по-модерни изтребители, каза Румен Гечев от БСП.  "Става дума вероятно за най-голямата инвестиция, която прави българското правителство от близо 2, 5 млрд. лв. Трябва да бъдем особено внимателни, когато взимаме решение за такава колосална сума спрямо БВП за България. Какви са фактите. Първо фактически ние финансираме развойната дейност на основния доставчик и още няколко десетки американски фирми от военно-промишления комплекс. F-16 е на чертожната дъска. Такъв самолет няма. Това е единственият самолет в света, който е напълно невидим, тъй като той не е окомплектован, той не лети никъде. F-16 блок 70 не е на въоръжение в армията на САЩ - страната производител на този самолет. Летят над 3000 F-16 предишни модели в 25-26 страни, съюзници на САЩ, страни членки на НАТО. Това един от най-масовите самолети, но блок 70, тъй като е невидим той е невидим и за американската армия. На трето място ВВС на САЩ спряха изкупуването на всякакви нотификации на F-16", подчерта още проф. Гечев. Искаме конкуренция, по-силно ВВС, но при спазване на справедливост, на пазарни правила", каза още Гечев.

Поздравявам премиерът Бойко Борисов за смелостта и че не пожали усилия да стигнем до етапа на сделка за F-16 - време е нашата изстрадала армия да получи заслуженото си, каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов. "Малко време остана и няма как да кажа всичко, което искам. Уважавам дискусията, която беше проведена. За съжаление може би камерите я направиха малко по-емоционална. Искам да се върна малко по-назад във времето и да припомня, че за модернизация на ВВС говорим поне от 15 години. Хората се поизчакаха. Имаше най-различни правителства, най-различни министри, всички, разбира се, по една или друга причина, обективна или не, оставяха този проект единствено само на хартия - думи, обещания, в края на краищата нищо. Аз тук искам да поздравя българското правителство и премиера Борисов, че намериха смелост, че не пожалиха усилия да стигнем до този етап. Ангажираха се много хора, работиха много екипи. Искам да поздравя ген. Стойков, ген. Боцев, които са в залата и заместник-министър Запрянов. Прекрасна работа, благодаря ви за усилията. Вие господа и хората ръководени от вас, работеха за бъдещето на ВВС, на Българската армия и на България", изтъкна ген. Попов. Според него България е остров на стабилност - финансова, икономическа, политическа. "Прекрасна външна политика", отчете още ген. Попов. "Старо правило е, че когато нямаш възможност да купиш ново, трябва да купиш добро, за да имаш достатъчно възпиращ ефект. Няма смисъл, ако ще купуват 8 или 16 самолета, да купуваш самолети без сериозни бойни възможности, защото тогава възпиращият ефект го няма. Второ достойнство това е купуваме способности от съюзник. Знаете, пътят в историята. Само два пъти сме воювали самостоятелно. Този съюзник е огромна държава, с огромни финансово икономически и военно технически способности. С този съюзник имаме общи планове, имаме обща политика по отбрана и когато се наложи този съюзник има възможностите да участва във възстановяването на загубите. В един конфликт винаги има загуби. Този съюзник има възможност, ако ни трябва и допълнително да осигурява бойни способности - самолети, ракети, каквото си поискаме. Това е доста силно и би трябвало да се отчете като достойнство. Когато купуваме модерен самолет с технологии пето поколение, на нас не ни се налага да го модернизираме близките 5-10 години", обясни Попов. "Следващото положително, което е - ние ще получим една прекрасна подготовка на летателен и инеженерно-технически състав, защото хората, които ще ни подготвят са хора, участвали в мисии, с много стотици, бойни мисии зад гърба си. Едно е да си завършил журналистика, друго е да си известен журналист, практикувал доста време. Това няма как да го измерим, няма как да го сложим компютърно. Това е определено нещо сериозно и положително", подчерта председателят на Комисията по отбрана. "Оценявам дебата, можеше да има и по-малко емоции, можеше да има и сериозни предложения. Нямам против да имаше и предложения. Ясно и категорично да се заяви, че не искаме да сключваме договори със САЩ. Искаме да отидем с Швеция или с Италия. Тогава какво ще правим - анализи, разчети и да се каже тук на трибуната след колко време ще се купят какви самолети, с какви бойни способности и след това ще отидем ли отново при САЩ, за да вземем същото оборудване и въоръжение", попита още ген. Попов и отчете, че не е чул такива предложения. "Аз лично като човек, бил във ВВС десетилетия, ще подкрепя с чисто сърце ратификацията, защото знам, че тези момчета и момичета, които служат в Българската армия имат нужда от парламент, който разсъждава трезво, мъдро и работи за суверенна България", допълни още Попов.

Убеден съм, че ако БСП бяха на власт, щяха да купят същия самолет, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов непосредствено преди гласуването. По думите му с покупката на F-16 ще сме първата държава на Балканите, която ще има такъв самолет. "За съжаление този дебат чух много излишни неща. Присъствал съм на много дебати в този парламент и като обикновен народен представител, като заместник-председател, сега като министър, но да сравняваше и да вкарваш темата Списаревски и американски самолети е глупаво. Списаревски, който пожертва живота си за защитата на София управляваше най-модерния за времето си самолет", каза още Каракачанов. По думите му това не е попречило на неговите колеги със същите тези немски самолети да воюват срещу Германия в последната фаза на войната. "Т.е. тук не трябва да има идеология дали самолетът е шведски, съветски, американски. Много приказки се изприказваха ама това не било европейско, ние сме европейци. Примери от сорта на какви самолети използват във Франция, Италия, Испания. Те си ги произвеждат. Ако българският парламент последните 30 години беше употребил времето си в посока на това как да развие авиационната си индустрия може би и ние щяхме да произвеждаме самолети като някои други източноевропейски държави. Ние се занимаваме с празнословие, губене на време и евтин популизъм за съжаление", подчерта още министърът.