Секретарят на президента Румен Радев по духовност и култура Ирина Гъркова напуска екипа на държавния глава. Това потвърди Гъркова пред БТА.

Вярно е, че съм заявила официално пред президента на Републиката желанието си да бъда освободена от заеманата от мен длъжност "секретар по духовност и култура", считано от 1 октомври.

За мотивите е уведомен моят работодател, посочи още Ирина Гъркова без дава повече информация.

Напускането й на поста породи въпроси дали ще бъде в състава на новия служебен кабинет, което предстои да стане ясно утре, когато президентът ще го обяви.

Ирена Гъркова бе назначена за секретар по духовност и култура с указ на президента от 3 май 2021 г. Тя заемаше същата длъжност и при президента Росен Плевнелиев.

Снимка: Президенство

Гъркова е магистър по специалност "Българска филология" на Софийския университет "Св. Климент Охридски", с диплома за юридическо образование от УНСС. От 1990 г. последователно е работила като преподавател по английски език, репортер в отдели "Международна информация" и "Вътрешна информация" на национални всекидневници, сред които в. "Стандарт", в. "24 часа" и в. "Континент". От 1998 г. последователно заема длъжностите пресаташе, експерт, старши експерт, главен експерт в Пресцентъра на Министерството на правосъдието. От септември 2007 г. до декември 2011 г. е директор на "Връзки с обществеността и протокол" на МП.