От управляващата партия предложиха първата възможна дата - 23 октомври, а от ДПС настояха за 30 октомври. Синята коалиция обяви, че е съгласна и за двете, но не и за вот през ноември.

"Единственото, за което се сещам, че се прибира най-късно, това е зелето, ама то пак се прибира през октомври и не мисля, че има стотици хиляди декари в тая държава зеле", коментира пред БГНЕС Фидосова.
Според нея лидерът на социалистите не е наясно кога се прибира реколтата.
"Аз бях изненадана от изказването на г-н Станишев, от мотивите, които представи той", каза още депутатката.

Тя заяви, че през 2006-та година, като председател на парламентарната група на "Коалиция за България", Михаил Миков е направил предложение изборите да се проведат на първата възможна дата, през октомври с точно обратните мотиви – приключил е селскостопанският сезон и хората са си прибрали реколтата.

"Станишев излиза и казва: "хората са в отпуска и на море, а децата ще почнат училище, а на къра работата продължава". 13 ноември е много късна дата. Ако направим балотаж на 20 ноември, това значи, че ЦИК ще се произнесе не по-рано от 30 ноември или началото на декември, свикването на общинските съвети от областните управители и полагането на клетва ще стане в средата на декември. Ами, кажете – тия кметове какво ще правят за Коледа? Как ще работи тази община и какво ще се случва там", добави Фидосова.

Най-изумително обаче било изказването на Лютви Местан, който предложи 30 октомври с мотив, че тогава ще е минал Димитровден.
"Денят на Св. Димитър се пада в средата на седмицата, 26-ти октомври е в сряда. Няма нищо общо с гласуването, което е в неделя. Същият този г-н Местан с хората на г-н Станишев през 2006 гласуват това предложение, макар вотът да е преди Димитровден. Като чух тези изявления на двамата, седнах, разрових и намерих странни съвпадения, които обявих и видяхте какъв проблем и спор предизвиках. Най-малкото г-н Местан се ядоса", коментира депутатката.

Вчера между нея и Местан се разрази етнически скандал в телевизионен диспут, след като тя обяви, че ДПС искат 30 октомври, защото 29-и е националният празник на Турция, а на следващата седмица има Байрам и много турци ще могат да дойдат да гласуват свободно заради почивните дни.

Станишев в Брюксел
В България през последните 20 месеца има отстъпление по отношение на гражданските права, никога не съм вярвал, че ще стигнем до това положение, 20 години след началото на българския демократичен преход.
Това е заявил снощи председателят на БСП Сергей Станишев на срещата си в Брюксел със зам.-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг, чийто ресор е правосъдието, предаде БТА.