Искането е внесено вчера в Софийския градски съд, на основание решението на Европейския парламент от 11 март за снемане на имунитета на председателя на ПЕС, съобщиха от държавното обвинение.

През 2010 г. Станишев беше обвинен, че в периода 4 ноември 2005 г. – 27 юли 2009 г. е загубил седем секретни доклада – три на ДАНС, два на МВР, един на министъра на отбраната и един от НАТО. 

Делото се проточи с години и бе спряно от съда на 29 септември миналата година, защото той придоби имунитет като евродепутат. Самият Станишев настоя защитата му да бъде свалена, главният прокурор Сотир Цацаров сезира ЕП и последва няколкомесечна процедура.

В мотивите си Европейският парламент е посочил, че липсва подозрение, че делото срещу Станишев е било заведено с намерението да му се причини политическа вреда.

Четири пъти досега съдът връща делото на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Накрая социалистът се възползва от правото си по Наказателно-процесуални кодекс и сам поиска от съда да гледа делото.

Междувременно, в края на 2013 г. прокуратурата внесе в СГС предложение за освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, тъй като той не е осъждан и от деянието му не са настъпили големи вреди.

Процесът обаче пак не можа да тръгне, защото обвиняемият не беше получил препис от предложението заради секретен гриф.

След около две години изтича абсолютната давност по делото.