Външното министерство в Скопие е изпратило протестна нота до българското министерство на външните работи във връзка с предизборно видео на евродепутата и заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение Ангел Джамбазки, пише "Независен весник", цитиран от БТА.

Изданието посочва, че в "скандалното видео, граничещо с фашизъм и великобългарски мечти, подхранвани от Санстефанския договор", се твърди, че Македония е българска, а България е над всичко, а македонците са само "временни управители" на "нашата, на моята" Македония. Според Джамбазки не може да се живее в 21 век, без да се признае 20 век, изтъква македонският вестник.

"Колкото по-настървено изобретявате новата си фалшива история, толкова по-шумно ще се сгромолясват фалшивите основи на жалкото си настояще. Колкото по-силно крещите вашите лъжи, толкова по-бърз и ужасен ще бъде вашият край", заявява още българският евродепутат, в което се обръща към премиера Зоран Заев с думите: "колкото и да се въртиш, Македония е българска, колкото и да се въртиш, Албания все ще ти е отзад".

В нотата е отбелязано, че Скопие ще уведоми институциите в Европейския съюз, и се подчертава, че подобни изявления не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни.

"Реторика, в която се изразяват териториални претенции към съседите, не приляга на страни съюзнички в НАТО и на страна, членка на ЕС", се казва в реакцията на външното министерство.

Вестникът посочва, че въпреки реакциите на Европейския парламент за "провокациите на България към Македония" това видео е доказателство, че тези провокации не спират.

Няколко дни по-рано Джамбазки имаше остро изказване срещу съседката ни и в Европейския парламент:

"Заев и Мицкоски унижиха всички албанци", пише в същото време в. "Нова Македония". Вчера премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев и лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се договориха за отлагане на преброяването за септември и на местните избори за втората половина на октомври. За това Заев само уведоми по телефона лидера на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети, без да го пита за неговото мнение, с което бяха унижени всички албанци, съобщи опозиционният Алианс за албанците.

"По този начин от партия, която влезе в правителството, мамейки ни с "албанския премиер", ДСИ днес се превърна в партия, нанасяща голяма щета на албанците, този път с отлагането на преброяването", се казва в съобщението на Алианса.

Партията подчерта, че щабовете и активистите на албанците в диаспората и в страната ще бъдат будни и активни, и "за всяка сделка, сключена във вреда на албанците, един ден всички ще отговарят".

В. "Вечер" съобщава, че и председателят на парламента Талат Джафери е против отлагането на преброяването, което трябваше да се проведе от 1 до 21 април. Той каза снощи в предаване на ТВ21, че отлагане на преброяването не се прави на пресконференция, а в парламента. И заяви, че е против отлагането, направено уж заради пандемията.

Джафери подчерта, че страната е произвела избори в условията на пандемия, а преброяването е индивидуален акт, при който преброителят ходи по домовете при спазване на всички здравни протоколи. И подчерта, че не е важно какво смята лично той, а трябва да бъдат спазени законите и конституцията.

"Политическите решения на политическите субекти не произвеждат правни ефекти, докато не се извършат необходимите институционални процедури. Чакам и изявленията от следващата среща с албанската опозиция, насрочена за сряда, които ще бъдат важни за решението", каза още Джафери.