След близо седмица преговарящите партии на промяната се скараха. Още в сряда тонът на "Демократична България" и "Изправи се БГ"! Ние идваме" се втвърди. В четвъртък обаче политическите страсти ескалираха. Разразиха се остри спорове и взаимни обвинение между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". В скандала намесени бяха и министри от служебния кабинет. Вицепрезидентът също се намеси индиректно с коментар на политическата ситуация, а от "Има такъв народ" хвърлиха вината върху "Демократична България" и "Изправи се БГ"! Ние идваме", че тласкат държавата към нови избори, за които партията на Слави Трифонов била готова. 

Всичко започна с остро изказване на председателя на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който заяви от парламентарната трибуна: 

"Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова - явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате това. Още по-изумително е, ако го разбирате и въпреки всичко, го правите. Ако продължавате така, това се случи - вие ще сте виновни". 

Това стана, след като в сряда "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" втвърдиха тона и настояха да станат ясни имената на министрите и те да нямат нищо общо с ДПС и ГЕРБ.

ИТН заподозряха "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" в политически игрички и ги обвиниха в претенции за редене на кабинета. 

Последва реакция на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов: "Не получихме отговор. Получихме съмнителна атака". Той бе категоричен: "Не можеш да се надяваш, че ще поставиш някой в ъгъла и той ще гласува, иначе ще го обвиниш, че ще предизвиква изборите. 

"Ние не желаем министерски кресла или участие във властта, но ние сме категорични, че няма да подкрепим правителство, в което ще има опити за инсталиране през парадния вход или през задната врата на лица и влияния, свързани с ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове. Това е недопустимо след провала на първия кабинет на "Има такъв народ", това заяви лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова в кулоарите на парламента в отговор на декларацията на Тошко Йорданов. Тя  допълни, че  са изчакали достатъчно време за ясни знаци, че няма да бъде допуснато влияние на ДПС и ГЕРБ, но  нищо такова не се е случило. 

Напрежението допълнително нажежи изявлението на Тошко Йорданов, че служебният министър на финансите Асен Иванов бил крал интелектуална собственост, заради което срещу него са водени дела. Именно за това той не бил вече желан в кабинет на ИТН. 

Самият Асен Василев заподозря в този ход на ИТН много дългата ръка и координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов. Той обяви от парламентарната трибуна, че е спечелил всички дела и зададе въпроса защо тогава ИТН три пъти го е канила да влезе в кабинета. 

Може би хората с майбаси имат проблем с оставането на финансовия министър Асен Василев. Това коментира пред журналисти в парламента (където бе изслушан за ББР) служебният министър на икономиката Кирил Петков по повод изнесените данни от ИТН. Той допълни, че много от големите компании, които той подгони, сега не искат да го видят отново министър на финансите. 

Христо Иванов от "Демократична България" също отбеляза, че от партията на Слави Трифонов са използвали като довод обвинения срещу Василев, когото самите те вече канили за министър, но получили отказ, а станало и ясно, че всичко е приключило с извънсъдебно споразумение. 

Напрежението по оста "Има такъв народ" - Асен Василев коментира и бившият премиер Бойко Борисов. Той заяви, че е предупредил Слави Трифонов, че реформаторите ще го оставят по средата на реката. Той бил изпаднал в паника след като чул изказването на Тошко Йорданов. Той каза, че техният министър е мошеник. Как утре ще излезе и ще каже, че не е мошеник?, попита Борисов. 

БСП пък продължават да водят конструктивни преговори с ИТН. Според Корнелия Нинова били единни по 8 приоритета, ББР ще се преструктурира в банка на малкия бизнес.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев пък заяви пред Нова телевизия, те са зрители в преговорите за кабинет и виждат политическа немощ.  "Казахме на ИТН: щом не искате подкрепа, няма да я получите. Министрите на икономиката и финансите са назначения на Иво Прокопиев, а Бойко Рашков е извършил репресии", заяви депутатът от ДПС. 

На този фон вицепремиерът Илияна Йотова заяви, че държавният глава е готов още утре да връчи мандата за съставяне на правителство, но чака да разбере от ИТН кой е кандидатът им за премиер. Тя подчерта, че президентът е бил безкрайно толерантен и е време е да разберем кой е премиерът. Според нея България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство. Йотова коментира и скандала около Асен Василев, като отбеляза, че всичко това подлежи на доказване, но когато президентът е сформирал кабинета е направил своите проучвания. 

Въпреки "политическата жега" и трите партии на промяната не затвориха вратата и казаха, че все още има шанс да не отиват на нови избори. Кой обаче ще направи първата крачка и дали ще я направи ще видим в следващите дни.