Защо трябва да се дават интервюта - всяка вечер съм говорил много - интервюирал съм хора от цял свят. В България много от медиите не са свободни, защо да давам интервюта.

Така започна интервюто на водещия Петър Волгин с лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов в предаването "Политически НЕкоректно" по БНР. Въпросът на водещия беше свързан с твърде рядкото появяване пред медиите на представители на тази партия и лично на председателя й.

Националните медии се правят, че нищо не се е случило за скандала в Парламентарната комисия по ревизията на властта, а целият интернет е взривен. Има друг начин на изразяване вече - той е в интернет, където има пълна свобода, каза в отговор Трифонов и запита: защо да присъствам в медии, подчинени на нечия собственост. "Изборът е в мен и моите колеги - да се държа според представите ми за свобода."

Последва въпрос за след предстоящите нови парламентарни избори... ако ги спечели..., на който Слави Трифонов каза, че не може да отговоря при наличие на "Ако". Последва промяна на въпроса - "Когато", на което бе даден отговор - "когато - тогава".

Слави Трифонов обясни защо се е включил в политиката. Права това, защото цялата политическа система отказа да признае мнението на 3.5 млн. българи, гласували на референдума. "Единственият законен начин да се съобразим с мнението им бе да създам политически проект. Искам логичното и моралното да бъде наложено, затова предприехме политическия ход." И сега ситуацията е малко по-различна и в медиите, и в политиката, отбеляза Слави Трифонов.

Той бе категоричен, че трябва да бъде изчегъртано направеното от ГЕРБ. "Да има съвсем свободно отношение в бизнес, администрация, в медиите, свободно отношение в една европейска държава." "Приличаме на държава от Третия свят."

Има логичен ход на случване на нещата, а не както досега - така започна отговора си лидерът на ИТН, запитан за възможните партньори.

С кои други партии ще взаимодействаме - зависи какво ще реши суверенът. "Откъде знаеш колко партии ще има - когато стане резултатът от изборите реалност - тогава ще се разбере. Не искам да говоря предварително. Нещата не са под мой контрол", коментира Слави Трифонов в отговор на въпроса кои от сегашните в парламента може да са бъдещи партньори, и изтъкна: "Ако бяха - щях да кажа" и в своя стил добави: "Като стане - ще видим".

На въпроса каква партия е ИТН Слави Трифонов отговори, че в България най-десните бяха леви и обратно. В съвременния свят - ляво и дясно вече няма такова значение. Практична партия - това сме ние. Не сме ляво и дясно, нито в центъра, а защитаваме практичност в интересите на суверена, обясни Трифонов.

И все пак разкри, че подкрепя запазването на плоския данък - "ако го разглеждаме така - съм десен". "Но според други класификации - съм за интересите на българските граждани."

Запитан по щекотливия въпрос за Истанбулската конвенция, в отговора си Слави Трифонов каза, че поддържа по-скоро консервативната позиция.

Направено бе обобщение - по двата въпроса - по-скоро консервативно дясно.

По адрес на БСП Слави Трифонов заяви, че са най-слабата и беззъба опозиция на ГЕРБ - "БСП е част от цялата система от статуквото". Корнелия Нинова превърна БСП от една голяма сложна партия в една малка проста партия (цитирам Андрей Райчев, каза Трифонов).

Слави Трифонов не се ангажира с мнение за противопоставянето на Запада и Русия. С това трябва да се занимават професионалистите. Но експерти, които да не се подчиняват на политическите лидери, смята той. Осланя се на хора експерти.

Но Слави Трифонов категорично подкрепи евроатлантическата ориентация. Не може да си член на ЕС и НАТО и да не изпълняваш ангажиментите си. Което казват те - е добре за България, смята лидерът на ИТН.

Емоционално съм с Русия, изтъкна Слави Трифонов и на два пъти напомни за битката за Плевен (неговия роден град) по време на Руско-турската война (1877-1878 г.), в която загиват много руски войници, но...

"Принципно - в ЕС и НАТО - лоялен, последователен член, а не веднъж така, веднъж - инак."

Дали ИТН ще има свой кандидат на президентските избори наесен? Малко са ми далеч, има по-важни неща сега, времето е наситено със събития. Поведението ми, ни, ще се стремя да бъде адекватно, заключи Слави Трифонов.