Ще получи ли подкрепа предложеният от "Има такъв народ" втори проектокабинет? Отговорът на най-горещия въпрос в държавата в последните дни и днес остана неясен, въпреки че партията на Слави Трифонов най-после обяви имената на министрите.

Заедно с номинирания за премиер Пламен Николов, Тошко Йорданов, Филип Станев и Ивайло Вълчев се срещнаха последователно с "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ), "Демократична България" (ДБ) и БСП и им представиха състава на правителството, което предлагат. Разговорите обаче бяха много кратки и до обсъждане на кандидатурите изобщо не се стигна.

Представителите и на трите партии излязоха от срещите с един отговор: колективните партийни органи ще се съберат и ще вземат решение да дадат ли подкрепа или не.

Мая Манолова беше крайно лаконична, че парламентарната група на ИБГНИ ще има заседание и на него ще се реши каква ще е позицията им. По-късно Николай Хаджигенов коментира, че шансове за подкрепа има, макар че лично той по-скоро не смята, че например номинираните за министри на вътрешните работи и правосъдието имат "плама и подготовката" да се справят с корупцията. Освен това  беше категоричен - че за да дадат подкрепа за кабинета, от ИТН трябва да се съгласят да подпишат споразумение "какво ще прави това правителство".

Шансовете "Демократична България" да подкрепи правителството пък са не повече от 50%. Това обяви Владислав Панев, който участва в срещата с хората на Слави Трифонов. За разлика от съпредседателите на дясната коалиция, сред които Христо Иванов. Първоначално представителите на ДБ заявиха, че това не е бойкот на преговорите, но по-късно самият Иванов директно заяви пред журналисти "Не участваме в инсценировки". Лидерът на "Да, България" не отговори на въпроса какво има предвид, но по този начин несъмнено потвърди, че има сериозно напрежение между тях и ИТН.

А след заседание на парламентарната група обяви, че все още нямат решение, няма да имат и до края на седмицата - ще го обявят чак другата, когато президентът трябва да внесе за гласуване в парламента проектокабинета. Според Иванов се очаква това да стане идната сряда.

Председателят на БСП Корнелия Нинова пък обяви, че утре в 14 часа се събира Националният съвет на партията, който ще реши ще даде ли подкрепа за кабинета. Тя уточни, че ще бъде взето мнението и на партньорите им в лявата коалиция. Решенията на ИБГНИ и ДБ обаче нямало да имат значение. Нинова добави, че предстои нова среща с ИТН, на която да бъде обсъдена каква да бъде формата на подкрепа - подписване на споразумение или някаква друга.

Веднага след разговорите от ИТН излязоха пред журналисти и Пламен Николов обяви публично имената на министрите.

"Това е нашето предложение, това са хората, промени няма да има", категоричен бе Тошко Йорданов, който отново подчерта, че дори да бъде подкрепено, правителството няма да е коалиционно.

Той коментира и твърденията около спрягания за премиер Петър Илиев (от ИТН отрекоха той да е обсъждан, но останалите партии потвърдиха - б.р.), който беше предложен за правосъден министър в първия проектокабинет, а сега - за вътрешен. За него се появи информация, че е използвал страници от дисертацията на известна юристка за своя книга.

"Искам някой с лицето си да застане и да каже, че Петър Илиев е изплагиатствал части от книгата си. Искам да застане някой с лицето си, спряга се името на г-жа Киселова (доц. Наталия Киселова - б.р.), някой да застане пряко и да каже, че е изплагиатствано от него, за да може да бъде осъден от г-н Петър Илиев", заяви Йорданов.

Конфигурацията в парламента 

От ГЕРБ днес обявиха, че ще присъстват в залата и ще гласуват "против" правителството. Това заяви лично лидерът на партията Бойко Борисов, който по-рано смяташе, че депутатите му изобщо не трябва да влизат в залата. Той обаче промени мнението си, след като се появиха коментари, че по този начин ГЕРБ индиректно ще помогне за избора на кабинета, тъй като при липсата им ще намалее нужният кворум.

От ДПС, които при този кръг преговори не получиха покана, още не са обявили позицията си как ще действат при гласуването.

Ако постигнат споразумение за подкрепа на кабинета, общият брой на гласовете на ИТН, БСП, ДБ и ИБГНИ в парламента, където той трябва да бъде гласуван, би бил 148 - много повече от нужните 121 за мнозинство от общо 240 депутати.

Математиката обаче показва, че правителството може да бъде избрано и при други варианти, ако не всички народни представители са в залата и кворумът падне.

Ако например ДПС не се регистрират - общият брой на депутатите ще падне на 211 и тогава за мнозинство ще са необходими само 106 гласа. Депутатите на ИТН, ИБГНИ и БСП са общо 114 и така кабинетът може да бъде избран и без гласовете на ДБ (с условието ДПС да не участват в гласуването).

При друг сценарий - ако десните не влязат в зала, кворумът би паднал на 206 души и тогава за мнозинство биха били достатъчни дори 104 гласа.