Законопроектът предвижда създаване на правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектува с български военнослужещи и граждани, съобщи Дарик.

Преди седмица помощник държавният секретар на САЩ - Виктория Нюланд, заяви, че НАТО ще разположи в шест европейски държави командни пунктове, сред които и България.

Измененията в Закона за отбраната и въоръжените сили предвиждат създаването на правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектува с български военнослужещи и цивилен състав от граждани на България.

В мотивите се дава за пример Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, който вече действа на територията на страната.

Със законопроекта се дава възможност военнослужещи да бъдат командировани в новата структура до 3 години. Разписана е и възможността в нея да се включат цивилни, държавни служители и резервисти от Армията.

Уточнени са правилата за получаване на възнаграждение и кариерно израстване.

През януари София стана домакин на поредица от срещи на високо ниво, в които участваха държавният секретар на САЩ Джон Кери, външният министър на Великобритания - Филип Хамънд и генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг.

Военният министър Николай Ненчев обясни, че "не става въпрос за никакви бази, касае се за един координационен център, който ще бъде изграден в София и който ще се състои от 50 военнослужещи. Половината от тях ще бъдат българи, а другата - чужденци".

Центърът ще има технологичен информационен ресурс и освен това ще координира различни тренировки, обясни Ненчев.