Година, година и половина - толкова дълъг хоризонт за управление предвижа за евентуалното управляващо мнозинство социологът Васил Тончев. Причината е, че партиите с най-голям брой гласове, са доста различни. "Това, което ги обвинява, е анти ГЕРБ риториката, но тя ще се изчерпа в рамките на година, година и половина. Тази сплав може да се не окаже достатъчно силна и да отидем на нови избори", смята Тончев. 

В изборното студио на Dir.bg той коментира първите резултати от екзит половете, според които при партиите на Слави Трифонов, Мая Манолова и Христо Иванов има драстичен спад в процента доверие от избирателите.

"Новата партия, която влиза в парламента - "Продължаваме промяната", се оказа вълната, която отвя избирателите от "Има такъв народ", от Изправи се. БГ! Ние идваме!" и от "Демократична България", коментира Тончев. И все пак според него първите три партии, а именно тази на бившите министри, ИТН и ДБ биха могли да съставят кабинет. Но според него, ако "Възраждане" действително влиза в следващия парламент, както сочат първоначалните резултати, то депутатите на изброените три партии и коалиции може да не им стигнат за мнозинство. 

Що се касае до президентския вот, социологът смята, че отиваме на балотаж, на който изненади не можем да очакваме. По-скоро се очаква Румен Радев да заеме отново мястото на "Дондуков" 2 и да има добро сътрудничество със силната в момента "Продължаваме промяната", която освен това застана и зад кандидатурата му. В този смисъл според социолога лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов "има доста за осмисляне", в това число дори и оттегляне. 

Може да гледате изборното студио тук.