Това заявиха преди официалното сключване на споразумението върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Това е решение, което може да отвори нова глава в международните отношения", каза Могерини, която председателстваше групата 5+1 в преговорите с Иран.
"Това е знак на надежда за целия свят", добави тя.

Иранският външен министър приветства постигнатото ядрено споразумение като "печелившо за всички решение" и "нова глава на надежда", предаде Асошиейтед прес.

Зариф каза, че споразумението отваря нови възможности за справяне с най-тежките проблеми в света.

Иран и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) подписаха днес пътна карта, която разрешава разследване на минали дейности от ядрената програма на Техеран, за която се подозира, че е имала и военно измерение, съобщи генералният директор на МААЕ Юкия Амано, цитиран от Франс прес.

Според споразумението отпадат ограниченията за износ на петрол от Иран.

Сега, когато тази ненужна криза намери решение, Иран и големите сили могат да се съсредоточат върху общите предизвикателства, написа в Туитър президентът на Иран Хасан Рохани, намеквайки за борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи иранската ядрена сделка като голяма грешка с исторически измерения. Според него милиардите долари, които иранският режим ще получи в резултат на споразумението, ще бъдат похарчени за финансиране на тероризма и за оръжия, а не за изграждането на училища и болници.
Нетаняху се зарече да направи всичко, което може, за да възпре ядрените амбиции на Иран.