Европейският съюз е готов да предприеме допълнителни ограничителни мерки срещу Турция, ако Анкара откаже да се ангажира с диалог за намаляване на напрежението, което се изостри след навлизането на турски кораб за проучване за петрол и природен газ в акватория, за която претендира членката на ЕС Гърция. Това се казва в заключенията от днешната среща на върха на страните-членки с излаз на Средиземно море (Med7) в Аячо на френския остров Корсика, предаде Ройтерс.

В заключителния документ от седмата среща на европейските средиземноморски страни се казва, че те отново декларират "пълна подкрепа и солидарност с Кипър и с Гърция по отношение на многократните нарушения на техния суверенитет /.../, както и конфронтационни действия от страна на Турция".

"Ние заявяваме, че при отсъствие на напредък във въвличането на Турция в диалог и ако тя не прекрати едностранните си действия, ЕС е готов да изготви списък с допълнителни ограничителни мерки, които може да бъдат обсъдени на Европейския съвет на 24-25 септември", се казва в комюникето.

Споровете между Гърция и Кипър, от една страна, и Турция, от друга, по въпроса за обхвата на изключителните им икономически зони в източната част на Средиземно море продължават от години, но през последните седмици се изостриха, след като Анкара изпрати сеизмографския кораб "Оруч Реис" в зона, която Гърция смята, че е част от нейния континентален шелф.