Снощи стана ясно, че италианският премиер Матео Ренци е отменил срещата си с Пламен Орешарски в Рим. Тя бе насрочена за днес в 11 часа. От МС по-късно разпространиха съобщение, че насрочената среща е отложена за следващата седмица, когато премиерът ни ще разговаря с папа Франциск на 28 май.

Посланикът ни в Рим и бивш служебен премиер Марин Райков коментира пред БНР, че става дума за чисто институционални причини, които са вътрешноиталиански, и които той не може да коментира.

Той обясни, че днес са закючителните митинги на основните партии в Италия за предстоящия евровот и тези институционални срещи са довели до молбата от италианска страна срещата да се отложи, "с всичките изразени съжаления", за 28 май.

Райков заяви при посрещане на българската делегация в Рим, че посолството е било предупредено с извинение в такава ситуация от италианската страна в последния момент, но подчерта, че няма никакво политическо послание с това отлагане с няколко дена на визитата на Орешарски.

"Отношенията ни с Италия са достатъчно близки, за да може една страна да прояви разбиране, когато се отправи такава молба за отлагане с няколко дена на една планирана среща. Тя ще се състои и ще протече по най-добрия възможен начин", увери посланикът ни.

Делегацията ни в Рим се води от вицепремиера Даниела Бобева. В делегацията е и външният министър Кристиян Вигенин и представители на бизнес организации.

Следобед вицепремиерът ще има среща с президента на най-голямата бизнес организация - всеобщата конфедерация на италианската индустрия Джорджо Скуинци.
В програмата е предвидено и поклонение пред паметника на Иван Вазов и посещение на църквата "Свети Павел".

Бобева ще се срещне в посолството ни в Рим с представители на българската общност - среща, която е традиционна в навечерието на Деня на славярнската писменост и култура 24 май.