Бойко Борисов проведе няколко важни срещи в двустранен и тристранен формат в рамките на Световния икономически форум в Давос. Българският министър-председател разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, със словенския си колега Марян Шарец, с министъра на външните работи на Северна Македония Никола Димитров, с министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович, с президента на Косово Хашим Тачи и с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. Борисов се срещна и с председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти.

Във фокуса на разговор с Урсула фон дер Лайен бяха водещите теми от дневния ред на форума, свързани с опазването на природата, прозрачността на бизнеса, бъдещето на труда и геополитически въпроси, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Българският премиер изтъкна, че превръщането на ЕС до 2050 г. в първия в света неутрален по отношение на климата блок е голямо предизвикателство, но също така и чудесна възможност. "Преходът към климатична неутралност ще изисква по-големи инвестиции за постигането на целта, но това ще е ярък знак, че Европа поставя на първо място здравето на своите граждани и опазването на природата за бъдещите поколения", посочи Борисов пред Урсула фон дер Лайен.

В тази връзка двамата обсъдиха значимостта и ролята на новата стратегия на ЕК, известна като Европейски зелен пакт, за който се предвижда финансиране от около 1 трилион евро през следващото десетилетие. Пактът дава възможност така да се промени начинът ни на живот, че гражданите да живеят по-здравословно, а предприятията да станат още по-модерни и конкурентоспособни.

"Успехът на Европейския зелен пакт и на борбата с климатичните промени може да се осигури, ако тези инициативи бъдат подкрепени от всички държави, особено тези с високи парникови емисии. Необходимо е примерът на ЕС да бъде последван от нашите партньори и от основните играчи на международната сцена", категоричен бе Бойко Борисов.

Всички снимки вижте тук >>

С председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Снимка: Министерски съвет

Борисов - Сасоли

С председателя на Европейския парламент Давид Сасоли

Снимка: Министерски съвет

Предизвикателствата пред Европа, Европейският зелен пакт и новата многогодишна финансова рамка на ЕС бяха във фокуса на разговора на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. В хода на разговора им бяха откроени възможностите, които създават новият политически цикъл в ЕС и съпътстващата го нова междуинституционална динамика. Борисов и Сасоли обсъдиха също укрепването на водещата роля на ЕС при търсенето на работещи решения по глобалните теми.

Борисов - Шарец

С премиера на Словения Марян Шарец

Снимка: Министерски съвет

С Марян Шарец двамата обсъдиха теми от европейския дневен ред. Тема на разговора им беше също диалогът в рамките на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), който е основна политическа рамка на регионалното сътрудничество и важна регионална платформа за европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

На срещата на Борисов и Шарец беше акцентирано върху наличието на нереализиран потенциал по отношение на икономическите контакти между България и Словения. Подчертана беше и необходимостта да се търси решение за увеличаване на инвестиционния интерес между двете страни.

Борисов - Димитров

С министъра на външните работи на Северна Македония Никола Димитров

Снимка: Министерски съвет

На срещата с министъра на външните работи на Северна Македония Никола Димитров двамата обсъдиха съвместното предстоящо председателство на "Берлинския процес" през 2020 година. Акцент в разговора им беше и положителното развитие на двустранните отношения след сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Премиерът Борисов изрази очакване, че работата на съвместната мултидисциплинарна комисия между двете държави ще продължи в конструктивен дух и няма да бъде повлияно от политическата конюнктура и напрегната предизборна обстановка в западната ни съседка.

В рамките на срещата министър-председателят Бойко Борисов още веднъж потвърди подкрепата на България за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония.

Борисов - Пленкович - Тачи

С министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович и с президента на Косово Хашим Тачи

Снимка: Министерски съвет

"Трябва да покажем, че на Балканите сме пораснали. Бъдещето на страните от Западните Балкани минава през европейската им интеграция". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович и с президента на Косово Хашим Тачи, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Тримата разговаряха след провеждането на панела, посветен на диалога за дипломацията на Западните Балкани.

Министър-председателят Борисов акцентира върху ценностите, които обединяват както държавите членки на ЕС, така и страните, които се стремят към присъединяване в европейското семейство. Във фокуса на разговора между Борисов, Пленкович и Тачи бе също значението и ролята на НАТО за сигурността в региона.

Премиерът Борисов приветства решението на Хърватското председателство на Съвета на ЕС да продължи да поставя високо в дневния ред на Европа европейската перспектива на Западните Балкани и планираната през май Среща на върха ЕС - Западни Балкани в Загреб.

Борисов - Чавушоглу

С външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу

Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря и с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. Двамата обсъдиха актуални международни въпроси, като фокус на разговора им бяха резултатите от провелата се в Берлин мирна конференция за Либия. "Чудесна работа сте свършили. С тези совалки на канцлера Меркел до Москва, това че присъстваха и президентите Путин и Ердоган, държавният секретар Помпейо, Меркел, Макрон, аз съм оптимист", заяви премиерът Борисов.

Турският външен министър подчерта, че всички участници в мирната конференция в Берлин са се обединили около разбирането, че военните действия в Либия трябва да спрат. "Трябва да се остави оръжието настрана и да се водят политически разговори", отбеляза Чавушоглу.

Премиерът Бойко Борисов и турският външен министър обсъдиха и предстоящото посещение на Чавушоглу в София в края на този месец.

Във фокуса на разговора им бяха водещите теми от дневния ред на форума, свързани с опазването на природата, прозрачността на бизнеса, бъдещето на труда и геополитически въпроси, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Борисов - Дуда

С президента на Полша Анджей Дуда

Снимка: Министерски съвет

Бойко Борисов и президентът на Полша Анджей Дуда обсъдиха засилването на двустранните отношения на политическо и икономическо ниво, както и ключови теми от международния дневен ред.

Акцент в разговора им беше европейската перспектива на страните от Западните Балкани, която е във фокуса на "Берлинския процес". От тази година съпредседатели на инициативата са България и Република Северна Македония, а миналата година домакин бе Полша.

Бойко Борисов и Анджей Дуда бяха категорични, че евроатлантическото бъдеще на страните от Западните Балкани означава сигурност, стабилност и просперитет за региона. На срещата беше отбелязана необходимостта от още по-активното насърчаване на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество, което е от ключово значение за цяла Европа.

Борисов - Гахария

С премиера на Грузия Гиорги Гахария

Снимка: Министерски съвет

Акцент в разговора между Бойко Борисов премиера на Грузия Гиорги Гахария беше задълбочаването на политическите и икономическите връзки между двете страни.

Пред своя грузински колега, премиерът Бойко Борисов изрази своето удовлетворение от отличните двустранни отношения между двете държави, като подчерта, че Грузия е сред основните външнополитически партньори на България в региона на Черно море и Южен Кавказ. "България счита Грузия за свой традиционен икономически партньор, с когото желаем да развиваме всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество", подчерта българският министър-председател.

В рамките на срещата Бойко Борисов посочи, че България приветства засилването на партньорството ни в контекста на инфраструктурната свързаност между Европа и Азия, особено в изпълнението на проекти от общ интерес в областта на енергетиката и транспорта. По думите на българския премиер това ще допринесе за укрепването на стабилността, сигурността и икономическото благосъстояние на двете страни и на Черноморския регион като цяло.

В хода на разговора българският министър-председател Борисов изтъкна ролята на Грузия като стратегически партньор на ЕС във връзка с повишаване сигурността на енергийните доставки, диверсификацията на маршрутите и източниците на доставки на газ за Европа и за България в частност. "Развитието на Южния газов коридор, включително разширяването на газопровода в Южен Кавказ на територията на Грузия, е общ приоритет с цел транспортиране на каспийските енергийни ресурси към западните пазари", допълни Бойко Борисов пред грузинския премиер.

В контекста на българската подкрепа за европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия, премиерът Бойко Борисов отбеляза, че страната ни ще продължи да работи и за в бъдеще за стратегическия избор на Грузия. "България ще продължи да споделя своя опит в направление ЕС и НАТО, както и цялостно в процеса на провеждане на демократични реформи в Грузия", заяви Борисов.