През февруари друг състав на САС потвърди ефективната 4-годишна присъда срещу него за отказ да разпореди прилагането на СРС-та срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Върховният касационен съд (ВКС) обаче върна делото за ново разглеждане,  
с мотива, че е било нарушено правото на зам.-председателя на ГЕРБ на безпристрастен и справедлив процес. Според ВКС в решението на САС има "спекулативни предположения и инсинуации, развити са конспиративни теории, правят се внушения", а магистратите изглеждали като да са "лично обидени" на ексминистъра. 

Днес съдът поиска събиране на допълнителни доказателства, съобщи БГНЕС. Сред тях и това да се изясни дали има обвинения срещу Орлин Тодоров, има ли съдебен процес и на какъв етап е той.

Самият Цветанов бе категоричен, че няма връзка между него и Тодоров. Адвокатът на ексминистъра - Менко Менков, също заяви, за никога не е имало съмнение, че към онзи момент клиентът му дори не е познавал Тодоров.

Съдът изиска още МВР да предостави справка дали тогавашният главен секретар Калин Георгиев е отсъствал в периода, в който са отказани СРС-тата, и ако е така бил ли е заместван и от кого.

Самият Георгиев свидетелства днес в съда, след като не можа да го направи при предишното разглеждане на делото - тогава съдът го заличи като свидетел заради едно неявяване поради заболяване. Показанията му днес бяха дадени в закрито заседание, защото съдържат секретна информация, предаде БТА.

По-късно обаче Менков коментира пред журналисти, че Георгиев е изяснил детайлите и мотивировката, с която Цветанов е отказал приложение на СРС-тата.

"Те са следствие на професионалната преценка на главния секретар, каквато е била практиката и при предходните министри. Георгиев даде много екзотичен пример, как като служител в ОД на МВР Пловдив, лично легендарният наш юрист проф. Георги Петканов, бог да го прости, в качеството му на вътрешен министър, по телефона му е съобщил от София, че няма да му разпореди прилагане на разрешени вече от съда специални разузнавателни средства", разказа адвокатът, цитиран от "Правен свят".

Той подчерта, че Цветанов е ползвал практиката на предишните министри и няма нищо незаконно в действията му.

Следващото заседание по делото е насрочено за 14 септември, когато като свидетел трябва да се яви бившият директор на ГДБОП Станимир Флоров. 

Делото ще се решава от съдебния състав на САС - Маргаритка Шербанова, Петя Шишкова и Милена Панева. Те бяха избрани чрез системата за случайно разпределение на делата, като преди това друга съдийка - Надежда Трифонова, си направи отвод. Причината е, че нейната сестра - съдия от Пловдивския районен съд, преди време оправда Цветанов по делото, заведено за клевета от бившия председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. 

По другите две дела срещу него Цветан Цветанов до момента беше оправдан.