Вносителите (БСП) на промените в Закона за СРС ги оттеглиха сами, като аргументираха отлагането със сложността на механизма и с това, че тези пари не са предвидени в бюджета.

Това означава, че следващата година използването на СРС-та ще бъде отново за сметка на бюджета на спецдирекцията за подслушване ДАТО.

Принципът на финансова обвързаност трябваше да влезе в сила от началото на 2014 г., но в бюджетите за идната година на МВР и държавното обвинение не са предвидени средства за осигуряването и прилагането на всяко СРС.

Според левицата това планиране е било невъзможно, тъй като към момента на изготвянето на съответните проектобюджети е липсвала методология за остойностяване на СРС.
Така идеята, за която преди шест месеца управляващите обявиха като гаранция за намаляване на използването на СРС и повече контрол върху плащането, се оказа неосъществима.

За целта били нужни множество изследвания и финансови разчети, а тази една година ще се ползва за разработване на механизъм за остойностяването им, увериха още вносителите.

От ГЕРБ заявиха, че не подкрепят предложението за промяна. Бившият вътрешен министър Веселин Вучков, който сега е депупат, заяви, че тя е израз на "зле прикрита демагогия".

"Още от самото начало никой не е имал намерение да въвежда принципа на финансова обвързаност от 1 януари 2014 г.", коментира той.

От ГЕРБ прогнозираха, че след година отново ще се поиска отлагане на влизането в сила на принципа на финансовата обвързаност.