Президентът на ПЕС Сергей Станишев беше домакин на координационна среща на премиери, партийни лидери и еврокомисари от семейството на социалистите преди заседанието на Европейския съвет, което започва днес в Брюксел. Лидерите от ПЕС обсъдиха перспективите за формиране на ляво мнозинство в Европейския парламент в контекста на продължаващите преговори между основните политически семейства.

"Навлизаме в решаващата фаза на преговорите за новите ръководни постове в ЕС. Разговорите продължават на няколко фронта. Както с политическите групи в Европейския парламент, така и с премиерите в Съвета, където основна роля от страна на ПЕС имат министър-председателите на Испания и Португалия Педро Санчес и Антонио Коща. Днес те получиха ясен мандат от лидерите на ПЕС да продължат линията за подкрепа на Франс Тимерманс за председател на Комисията. За нас това не борба за власт, а битка за истинска промяна в политиките на ЕС. Тя няма как да бъде осъществена под ръководството на кандидата на ЕНП Манфред Вебер", заяви Станишев.

"Преговорите вече са в разгара си и картите са на масата. ЕНП са готови на всякакви компромиси с политики и позиции в името на това да запазят поста председател на ЕК. Очевидно, дори и десницата в Европа вече осъзнава, че статуквото няма как да бъде запазено и монополът им във всички европейски институции върви към своя край. Социалистите обаче няма как да повярваме на добри намерения и празни обещания на десницата, след като настоящият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, също от ЕНП, не изпълни поетите ангажименти за повече социални политики. Затова и ПЕС излезе от голямата коалиция с десницата преди повече от две години", добави Сергей Станишев.

Снимка: Dir.bg

Лидерите от ПЕС изразиха пълна подкрепа за Албания и Северна Македония, след като държавите-членки в Съвета отложиха старта на преговорите за членство в ЕС за втора поредна година.

"Албания и Северна Македония, водени от социалистически правителства, извървяха дълъг път и завършиха успешно тежки реформи. Повторното отлагане на старта на преговорите, въпреки препоръката на Европейската комисия, сериозно подкопава доверието в ЕС в региона и е силен аргумент в ръцете на евроскептиците. ЕС трябва да изпълни поетите ангажименти. Не можем да позволим процесът по разширяване към Западните Балкани да става заложник на вътрешнополитическите интереси на отделни страни", категоричен бе Станишев.

Снимка: Dir.bg

На срещата той приветства новия премиер на Финландия Анти Рине, който зае позицията след победата на социалдемократите на парламентарните избори през април. В следващите седмици се очаква лидерът на социалистите в Дания, Мете Фредриксен, също да заеме място на масата за преговори в Съвета като министър-председател след успеха на парламентарните избори в началото на месеца.

Снимка: Dir.bg

Сред присъстващите на срещата бяха:

  • Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция
  • Анти Рине, министър-председател на Финландия
  • Антонио Коща, министър-председател на Португалия
  • Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта
  • Педро Санчеc, министър-председател на Испания
  • Петър Пелегрини, министър-председател на Словакия
  • Стефан Льовен, министър-председател на Швеция
  • Марош Шефчович, зам.-председател на ЕК отговорен за Енергийния съюз
  • Пиер Московиси, комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз
  • Федерика Могерини, Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политика за сигурност
  • Франс Тимерманс, водещ кандидат на ПЕС за председател на ЕК
  • Никола Дзингарети, лидер на Италианската демократическа партия
  • Ираче Гарсия Перез, председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП